MarkaWorld.com

Selahattin Kaplan halıcıların sorunlarını başbakan ve bakanlara anlattı

Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği (GAHİB) Başkanı Selahattin Kaplan, Başbakan Binali Yıldırım, Maliye Bakanı Naci Ağbal ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi’yle görüşerek sektörün sorunlarını dile getirdi ve çözüm önerilerini sundu.

Selahattin Kaplan halıcıların sorunlarını başbakan ve bakanlara anlattı
21 Kasım 2016 - 7:05 'de eklendi ve 1253 kez görüntülendi.

Türkiye’nin 2023 hedefleri yolunda ihracatın sorunlarına çözüm bulmak amacıyla Ekonomi Bakanlığı himayesinde Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ev sahipliğinde düzenlenen “İhracat Zirvesi 2016”da Başbakan Yıldırım ve bakanlar, sektörün sorunlarını çözmek için gerekli desteği vereceklerini başkan Selahattin Kaplan’a ifade ettiler.

Kaplan, Başbakan Binali Yıldırım ve bakanların da katıldığı toplantıda, halı sektörünün dünü, bugünü ve geleceğini anlattı. Halının Türkiye’nin önemli sektörlerinden biri olduğunu vurgulayan Kaplan, sektör temsilcilerinin yaşadığı sorunları ve çözümlerini sıraladı.

Türkiye’nin 2023 yılında belirlediği 500 milyar dolar ihracat içerisindeki 5,5 milyar dolarlık halı ihracatı hedeflerinde revizyona gitmeden bu hedefi gerçekleştireceklerini belirten Kaplan, “Şu anda makine halısında dünya birincisiyiz. Hedeflerimize ulaşmak için sizin de yardımlarınızı bekliyoruz” dedi.

Sektörün yaşadığı sorunlara dikkati çeken Kaplan, sektörde 600 ihracatçının olduğunu, bunların içinde de 30’unun ilk bin ihracatçı arasında bulunduğunu ifade etti. Bu firmaların ihracatı 20 milyon dolar ve üstü olduğunu kaydeden Kaplan, “Bu firmalarımız kredi kullanmakta çok büyük sıkıntı yaşıyor. Birçoğu da kredi kullanamadığı için iflas etti veya etmek üzere. Sizden ricamız bu firmalarımızın devlet bankalarımız tarafından desteklenmesidir. Aksi halde bu firmalarımızı için çok geç kalmış olabiliriz” diye konuştu

Sektörün bir diğer sorunun da hammadde olduğunu vurgulayan Kaplan, şöyle devam etti:

“Hammaddenin belli bir bölümü ithal edilmektedir. Bu hammaddelerin işlenmesi için dahilde işleme     izin belgesine ihtiyaç duyuyoruz. Bu belgeye müracaat ettiğimiz andan itibaren elimizde saatli bomba bulunduruyoruz. Ekonomi Bakanlığı belgeyi veriyor ve kapatıyor. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı denetliyor. Bizler tam bunlarla uğraşırken 4 Ekim’de Maliye Bakanlığı tarafından bir genelge yayınladı. Buna göre, dahilde izin belgesi kullanan firmalara vergi iadeleri durduruldu. İhracatçı, haziran, temmuz, ağustos ve eylül ayında yaptığı ihracattan iade alamadı. Şu anda ihracatçı zor durumdadır. Sizden ricam mevcut sistemi kolaylaştıracak tek bakanlık bünyesine almanız ve içeride bulunan vergi iadelerimizin ivedi şekilde ödenmesini sağlamanızdır.”

Devlet destekleri konusunda da sıkıntı yaşandığını anlatan Kaplan, yurtdışı fuarlarına ve diğer etkinliklere katılımlara yüzde 50 devlet desteği olduğunu ancak bunun üst limitinin 50 bin doları geçmediğine dikkati çekti. Tur Kalite firmasında böyle bir kısıtlama olmadığını hatırlatan Kaplan, “Biz de devlet yardımlarından üst limitsiz faydalanmak istiyoruz. Bu desteklerin de en kısa sürede verilmesini talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Kaplan, önceki yıllarda Anadolu köylerinde kadın ve kızların el halısı dokuduğunu anımsatarak, geçen zaman içerisinde halı dokuyucusunun kalmadığını, halıcıların da başka ülkelerde halı dokutmaya başladığını ifade etti. Bu halıları ithal ettikleri için yüzde 50 gümrük vergisi uygulandığını hatırlatan Kaplan, bunun da halıcıların fiyatıyla değil de referans fiyatıyla uygulandığını dile getirerek, “Halıları sadece Isparta İhtisas Gümrük Müdürlüğünden çekebiliyoruz. Bu engeller olunca el halısı ihracatımız düşüşe geçti. Bunun durdurulması için desteklerinizi bekliyoruz” şeklinde konuştu.

Kaplan, konuşmaların ardından Başbakan Binali Yıldırım’ın sıkıntı çeken firmalanın özellikle banka sorunlarının çözülebilmesi için özel kanun hükmünde kararname çıkartılacağını ve bankalardan daha kolay kredi kullanılacağı sözünü aldıklarını kaydetti. Bankacılıkla ilgili yeni yapılacak düzenlemelerle firmaların halı tezgahları gibi bir çok taşınır mallarının yanı sıra yurt dışı alacaklarının da bankalara teminat gösterilebileceği yönünde çalışmalar yapılacağı yönünde söz aldıklarını da belirten Kapman Maliye Bakanı Naci AĞBAL’la da görüşerek KDV alacağı olan halıcılar için de müjdeli bir haber aldı. Sorunları dinleyen Maliye Bakanı Naci AĞBAL kendilerinde KDV alacağı olan halıcıların en kısa zamanda alacaklarının ödeneceğini ifade etti. Kaplan temaslarına Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi’yle de görüştü. Özellikle önümüzdeki dönemlerde yurt içi ve yurt dışı fuar desteklerinin arttırılacağı yönünde Bakan Zeybekçi’den söz alan Başkan Kaplan bu sorunların çözüme kavuşması halinde sektörün daha büyük hamleler yapabileceğini ifade etti.  GAHİB Başkanı Salahattin Kaplan, halı sektörüne destek veren başta Başbakan Binali Yıldırım ve bakanlara teşekkür etti.  Şimdi gözler hükümetin halı sektörünün sorunlarını çözmek için atacağı yeni adımlara çevrildi.

 

Etiketler :
SON DAKİKA HABERLERİ
hali
İLGİLİ HABERLER