Genel anlamıyla sanat hepimizi etkiler muhakkak. Hem de öyle güçlü etkiler ki, değişimin (güzelleşme olarak kabul edilmeli bu değişim) hızına şaşırırsınız…
Covid-19 bir yıldır yaşamımızı etkiliyor. Maske, mesafe, musluk ile bir önlemler paketi uyguluyoruz, ama virüs mutasyona uğrayıp sıyrılıyor. Evlere kapanmak da yetmedi, bakın 65+’lar başta esnaf da yakınmaya başladı. Öğrenim hayatı bitti, buna da bağlı olarak yeni kuşak daha bir yalnız, daha bir kapanık, daha bir sıkıntılı.
Peki, yok mu çaresi?
Var. Kesinlikle var. Öncelikle umudu üzmemek gerekiyor. Tabii, soracaksınız hemen, nasıl olacak o? Sanatla.
“Sanat savaşı yener” sözümü güne uyarlayıp “sanat pandemiyi de yener” ile yükseltiyorum. Tamam, aşı(lar) geliştirildi; tamam, sağlık çalışanları canla başla mücadele ediyor, hepimizi iyi tutmaya; tamam, korunuyoruz. Buna rağmen yetmediğinin ayırdındayız. Yanılıyor muyum?
Duvarımda kuş sesleri…
İlkokul son sınıfında olmalıydım, İkinci Dünya Savaşı sonrası, Almanya’nın yıkımdan tiyatro ile kurtulduğunu anlatan bir yazı okumuştum. Hastane yapmadan -ki en çok gereksinim duyulduğu dönem- önce tiyatro binası yaptıkları yazılmıştı. Unutmadım, zaten unutmak da mümkün değil.
Sanatın önemini kavrarsanız yaşamı değiştirirsiniz. Pandemiyle de mücadele edersiniz, hem de büyük bir coşkuyla.
Galeri 11.17, İstanbul’un Anadolu yakasının en büyük galerilerinden biri… Üç ustanın, aynı dönemde yaşayan, aynı şeyden başka anlamlar süzen Ergin İnan, Yalçın Gökçebağ ve Zahit Büyükişliyen’in resimlerini sergiliyor. Üç renkçi usta ressam kendilerince bizi taşıyor güzelliklere…
Ergin İnan, kendince ürettiği doğa insan ilişkisine anlam katan çizgisini sürdürüyor. İnsanların belki de “böcek” deyip küçümsediği, ama bir yaşam olarak gerçekten anlamı olan -özellikle- uçabilenleri insan bedeniyle birlikte yorumlayınca bambaşka anlamlar üretilebiliyor. Tabii, Ergin İnan’ın mesnevi ile bütünleşen, sonrasında dizelerle yükselen, kitap sayfalarında kendini bulan renkçi desenleri de izleyiciyi taşıyor.
Renklerle gülümseten resimler
Yalçın Gökçebağ, minimalist dersem kızar mı acaba? O da renkçi bir doğa ressamı; doğa ile iç içe ve insanın içini rahatlatan tabloları var. Çok renkli, çok detaylı (detaycı da aynı zamanda), kuşbakışı resimleri izleyeni de havalara uçurur, hem de kolaycacık.
Ben, kameraman olarak tanırdım kendisini, hobi olarak resim yaptığını sanırdım önceleri. Meslektaş kontenjanından da bir artısı vardı baştan. Sonra yüreğindeki samimiyetle buluşan o çok güçlü, çok güzel resimlerini tanıyınca artıları çoğaldı.
Hayata başka bir bakış
Duvarda asılı bir resim, günün, güneşin vuruşuna, izleyenin ruh haline, politik, ideolojik gündeme, toplumsal algıya bağlı olarak her gün değişir. Kırgın, kızgın, sinirli ve çözümsüzseniz gülümsemeye başlarsınız. Mutlu iseniz artar mutluluğunuz. İçiniz dışınız bir olur, varlığınızı kavrarsınız yine yeniden.
Zahit Büyükişliyen çalışkan, üretken bir ressam. O da renkçi, o da doğa(l)cı, o da insan odaklı… Sergide beraber olduğu arkadaşlarından soyutlamasıyla ayrılıyor. O da doğa ve insan resimleri yapıyor ama daha soyut. Zahit Büyükişliyen’in değişmeyen ama farklı versiyonlarla kendini öne çıkaran dili var; kimi zaman İstanbul’u ele alıyor, kimi zaman bir başka yaşam merkezini… kimi zaman da -bu sergide olduğu gibi- bir karakteri işliyor. Onun Don Kişot ve Sancho Panza (atı Rosinante’yi, uzun mu uzun mızraklarını da birlikte) resimlerini görünce, “her şövalyenin yüreğinde bir kadın vardır” sözü geliyor aklıma. Güzeller güzeli Dulcineaa için insan yaşamını bile verir. Yel değirmenleriyle savaşına gelince, gündemden de el alarak şu Covid belasıyla mücadelemiz gelmiyor mu aklınıza?
El ele verelim…
Madem Don Kişot’tan el aldık, şimdi sanata değer verenler olarak el ele verelim, sanatı, sanatsal tüm etkinlikleri takip edelim… Sinema ve tiyatro salonlarının açılışı bir ay daha ertelenmiş, ama sergiler devam ediyor galerilerde. Umudu üzmemek için sanatın yanında olmak, sergileri gezmek de bir görevdir Covid-19 pandemisine karşı.
Harmonia
Ergin İnan, Yalçın Gökçebağ, Zahit Büyükişliyen sergisi
25 Şubat – 28 Mart
Galeri 11.17
Gökçe Sokak No:11/A Caddebostan Kadıköy/İSTANBUL