Albaraka’nın destekleriyle Akıllı İktisadi Planlama ve Sanayi Politikaları Konferansı’na (SEPIP) konuşmacı olarak katılan dünyanın önde gelen kalkınma uzmanlarından Prof. Dr. Ha-Joon Chang, “Türkiye’nin dış ticaret açığıyla mücadelesinde üretim biçimlerinde değişimlerin yararlı olacağını düşünüyorum” değerlendirmesinde bulundu.
Akıllı İktisadi Planlama ve Sanayi Politikaları Konferansı’na (SEPIP) konuşmacı olarak katılan ve kalkınma konusunda dünyanın önde gelen isimlerinden biri kabul edilen Prof. Dr. Ha-Joon Chang, bir sunum gerçekleştirdi. Bu yıl ikincisi düzenlenen etkinlikte, gelişen ve gelişmekte olan politikaların dününü ve bugününü değerlendiren Chang, Türkiye için ise “Türkiye uzun süredir dış ticaret açığıyla mücadele ediyor. Bu sorunun üstesinden gelmesi için üretim biçimlerinde değişimlerin yararlı olacağını düşünüyorum” değerlendirmesinde bulundu.
Global perspektifte serbest ticaret ekonomisine değinen Chang, “Gelişmekte olan ülkelerin şimdilerde korumacı politikalar izlemesine izin verilmiyor, ancak, bugün zengin olarak görülen ülkeler, serbest ticareti icat etmeden önce korumacılığı icat ettiler. 1721 ve 1850 arasında Britanya son derece korumacı bir endüstriyel kalkınmacı politika izlemişti. 1820 yılında Britanya dünyadaki en yüksek üretim oranına sahipti. Bunlar koruma tedbirleri sayesinde oldu. Koloniler ve eşit olmayan şartlardaki ülkeler sayesinde bu noktaya ulaşabildiler. En tepeye çıkmak için merdiven kullandılar ve en tepeye çıktıklarında o merdiveni attılar” açıklamasında bulundu.
Konuşmasında İbn-i Haldun’dan alıntı yaptı
İbn-i Haldun oturumundaki konuşmasında dış ticaret açığı ve Türkiye özelindeki açıklamalarına Güney Kore örneğini de veren Chang, “Türkiye’nin nüfusunun tükettiğinden fazla üretmesi, olmazsa olmaz. Bireysel üretimin arttırılması olumsuz etkilere sebebiyet verecektir. Örneğin, Güney Kore, devletin yoğun baskılarına rağmen 1970’lerde üretimini arttırarak sorunların üstesinden gelmeyi başarmıştı” diye konuştu.
Prof. Chang, konuşmasında, kalkınma ekonomilerinde izlenmesi gereken adımlar kapsamında, özellikle ihracatın desteklenmesi, endüstri ve gelişmiş teknoloji entegrasyonu, ihracat ve serbest ticaret arası dengenin iyi ayarlanması gerektiği gibi konuların altını çizdi. Endüstriyel kalkınma programında geçmişteki talihsizliklerden ders alınması gerektiği mesajını veren Chang, “İbn-i Haldun’un da dediği geçmişten ders almamız gerekiyor. Gelişmekte olan ülkelerin geçmiş politikalarından ders alması, geçmişlerini iyi değerlendirmesi gerekir. Söz konusu ülkelerin ihracatı geliştirmek için yapması gerekenler basit adımlar değil, daha karmaşık projelendirmeler… İhracatı destekleme ve ithalatı baskılama hepimizin zihnini bulandırdı. Gelişmekte olan ülkelerin orta gelir tuzağından kurtarılması gerekir” dedi.