“Kadın Cinayetleri Önlenebilir” kampanyasının ilk adımı olan Kadın Cinayetlerine Karşı Acil Eylem Konferansı 27-28 Kasım tarihlerinde, İTÜ Maçka Sosyal Tesisleri’nde yapıldı. 2009-2013 yıllarını kapsayan Kadın Cinayetleri Eylem Araştırması’nın sonuçlarının ve kadın cinayetleriyle mücadele deneyimlerinin paylaşıldığı konferansta, Kadın Cinayetleri Acil Eylem Planı taslağı oluşturuldu. “Kadın Cinayetlerini Haberleştirme Kılavuzu” dağıtıldı.
İTÜ Maçka Sosyal Tesisleri’nde gerçekleşen Kadın Cinayetlerine Karşı Acil Eylem Konferansının ilk oturumu olan ‘Kadın Cinayetleri Eylem Araştırması, Kadın Cinayetleri Eylem Planı’nda Hülya Uğur Tanrıöver, İdil Engindeniz, Gülsün Güvenli ve Özlem Danacı Yüce Kadın Cinayetleri Eylem Araştırması ve medya analizinin sonuçlarını, Melek Özman da araştırmadan hareketle oluşturulan Kadın Cinayetleri Acil Eylem Planı Taslağı’nı paylaştı.
Kadın Cinayetleri Eylem Araştırması / Veri Analizi
Kadın Cinayetleri Eylem Araştırması / Saha Çalışması Bulguları
Kadın Cinayetleri Eylem Araştırması / Medya Analizi
Medyanın dilinin ve kadın cinayetlerinin haberleştirilme süreçlerinin tartışıldığı ‘Kadın Cinayetleri Nasıl Haberleştiriliyor, Nasıl Haberleştirilmeli’ oturumunda Çiçek Tahaoğlu, Emel Armutçu, Feyza Akınerdem, Göksel Göksu ve Sibel Yükler yer aldı.
Kadın Cinayetleri Haberleştirme Kılavuzu
Kadın katillerinin cezalarını azaltmak için kimi zaman kendilerini tutuklayan kolluk güçlerinden fikir aldıklarını; kimi zaman da cinayetleri haberleştirirken meşrulaştıran medyadan esinlendiklerini; anlık öfkeyle öldürmekten çok incelikle hesaplayarak kadınları adeta “infaz” ettiklerini gösteren araştırma sonrasında bu ihtiyaçla hazırlanan Kadın Cinayetleri Haberleştirme Kılavuzu katılımcılar ile paylaşıldı.
Kadın Cinayetlerinin Önlenmesinde Mücadele Deneyim, Stratejileri oturumunda Canan Güllü, Eray Karınca, Jülide Aslan Çapar, Nebahat Akkoç ve Yasemin Öz söz aldı.
Konferansın son oturumu olan ‘Kadın Cinayetlerinin Önlenmesi için Siyasal Yaklaşım, Mekanizmalar’da da Çiğdem Aydın, Mekiye Güzel, Nazmiye Ülker, Yurdusev Özsökmenler ve Özge Yolcu deneyimlerini paylaştı.
Eylem Planı Son Halini Alacak
Filmmor Kadın Kooperatifi’nin Van Kadın Derneği, Ceren Kadın Derneği, İzmir Bağımsız Kadın İnisiyatifi, İzmir Kadın Dayanışma Derneği, Kadın Dayanışma Vakfı, KAMER Vakfı, Karadeniz Kadın Dayanışma Derneği, Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu ile hazırladığı Kadın Cinayetleri Acil Eylem Planı taslağı son haline getirilerek önümüzdeki günlerde kamuoyu ile paylaşılacak. Avrupa Birliği ve Heinrich Böll Stiftung Derneği’nin desteğiyle yapılan konferans ile başlayan Kadın Cinayetleri Önlenebilir kampanyasında tüm merkezi ve yerel yönetimler, medya ve kamuoyu, kadın cinayetlerini önlemek üzere harekete geçmeye, Kadın Cinayetleri Acil Eylem Planı’nı hayata geçirmeye çağrılacak.
#KadınCinayetleriÖnlenebilir #İstenirseÖnlenir #KadınlarınYeriÜçüncüSayfaDeğilYaşam