MarkaWorld.com

HAYATA BİR ÇOCUK, BİR ÇOCUĞA HAYAT

HAYATA BİR ÇOCUK, BİR ÇOCUĞA HAYAT
02 Aralık 2015 - 11:22 'de eklendi ve 1876 kez görüntülendi.

1 YILDA 1500 ÇOCUĞA ULAŞILDI, SUÇA EĞİLİMLERİ ÖNLENDİ

250 kişilik gönüllü ordusu, bir yılda tam bin 500 çocuğu atölye ve psikoterapi çalışmaları ile hayata kazandırdı. Suç işlemiş veya işlemeye yatkın riskli gruptaki çocuklar kürek çekiyor, buz pateni yapıyor ve peyzaj mimarisiyle park-bahçe düzenleyerek rehabilite oluyor. Ayrıca psikoterapiler ile suça eğilimleri de önleniyor.

cocuk_8

FMV Işık Üniversitesi Kurucu Rektörü, Mütevelli Heyeti Başkanı ve İstanbul Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sıddık YARMAN, İstanbul Üniversitesi Enformatik Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. İnci Zaim Gökbay, İstanbul Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği ve Enformatik Bölümü öğretim üyeleri; İstanbul Kalkınma Ajansı ve İstanbul Üniversitesi tarafından desteklenen bir projeye imza attı.

Hayata Bir Çocuk Bir Çocuğa Hayat projesi, etik izin çerçevesinde Adalet Bakanlığı izinleriyle, Fatih ve Gaziosmanpaşa pilot bölgelerinde ilçe kaymakamlıkları, ilçe milli eğitim müdürlükleri, emniyet müdürlükleri ve belediyelerinin iştirakçiliğinde gerçekleşti.

Sektörel ve dernek işbirlikçileri, Bahçeşehir Üniversitesi ve Işık Üniversitesi ortaklığında; çocuklarda ve ergenlerde riskli davranışların öngörülmesi ve önlenmesine yönelik çalışmalar yapıldı.

Bu projede amaç; bireyleri suça iten riskli davranışların ve etkenlerin tespit edilerek bireyin suçun bir parçası olmasının önlenmesine yönelik bir matematiksel model tasarımı ve modele bağlı önleme çalışmalarının yapılmasıydı.

cocuk_2

SUÇUN BİR PARÇASI OLMAK YERİNE TOPLUMA KAZANDIRILIYORLAR

Fatih ve Gaziosmanpaşa ilçelerinde yaşayan, ilköğretim ve lise düzeyinde olan ya da istihdam edilmemiş 8-29 yaş arası bin 500 çocuk, ergen ve genç;  suça eğilimlileri ve önleyici tedbirler belirlenerek, terapi, sanatsal ve spor aktivitelerini içeren atölyeler, mesleki eğitim ve girişimcilikte kapasiteyi arttırma faaliyetleri ile topluma yeniden kazandırılarak  ‘İstanbul’un Kazanılmış Girişimcileri’ne dönüştürülmeye başlandılar. Bu amaç doğrultusunda her biri farklı bir değişim ve gelişme sağlayacak sekiz atölye ve üç eğitim çeşidi tasarlandı.

cocuk_4

ADALET BAKANLIĞINDAN ETİK İZNİ ALINDI

Hayata Bir Çocuk Bir Çocuğa Hayat projesinin yürütücüsü FMV Işık Üniversitesi Kurucu Rektörü, Mütevelli Heyeti Başkanı ve İstanbul Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sıddık YARMAN, öğrencisi olan Yrd. Doç. Dr. İnci Zaim Gökbay ile beraber 10 yıldır karar verme teknikleri üzerinde çalışıyor. Yrd. Doç. Dr. İnci Zaim Gökbay, izlediği bir belgeselden etkilenerek bir proje geliştiriyor ve Prof. Dr. Sıddık YARMAN’a, “Biz bu projeyi yapabilir miyiz?” diye soruyor.

Prof. Dr. Sıddık YARMAN, “Bizler mühendisiz, elbette yapabiliriz” diyor. Prof. YARMAN, Adalet Bakanlığı’ndan gerekli etik izinlerin alınması, İstanbul Kalkınma Ajansı’ndan gerekli desteğin alınması için görüşmelere başlıyor. Gerekli destekler alındıktan sonra proje hayata geçiyor.

cocuk_5

240 SORU İLE ÖNCE CEZAEVİNDEKİ SUÇLULARIN ANALİZLERİ ÇIKARILDI

SONRA SUÇA EĞİLİMLİ ÇOCUKLARLA KARŞILAŞTIRILDI

Proje tasarlanırken biyolojik olarak sağlıklı olan bir bireyin aile, okul ortamı ve çevresel faktörlerin etkisi altında kalarak suça itilmesinin nedenleri ve analizi yapılarak bir model kuruldu. Maltepe Cezaevi ve Silivri Cezaevi’ne gidildi, 240 soru ile orada yasalarca suça karıştığı kesinleşen bireylerle analiz çalışmaları yapıldı. Bu çalışmaların aynısı, birebir görüşmelerle pilot bölge okullarında da yapıldı. Fatih ve Gaziosmanpaşa’da aynı çalışmalar yapılıp modele yüklediğinde Maltepe cezaevindeki kişilerle benzerlik gösteren çocuklar tespit edildi. Hatta bir tane yüzde 100 benzeyen çocuk bulundu. Suça eğilimli hatta çeşitli suçlar işlemiş bu çocuk, rehabilitasyonlara dâhil edilerek suça eğilimi önlendi.

cocuk_6

“EN BÜYÜK MİRASIMIZ OLAN ÇOCUKLARIMIZ İÇİN ÇALIŞIYORUZ VE DÜNYAYA ÖRNEK OLACAK BİR YAZILIM GELİŞTİRİYORUZ”

Hayata Bir Çocuk Bir Çocuğa Hayat projesinde hedef; pilot bölgelerde elde edilen başarılı çalışmayı tüm İstanbul’da uygulama fırsatı bulabilmek. Sonra Türkiye’de, sonra dünyada… Hayata Bir Çocuk Bir Çocuğa Hayat projesi yürütücüsü Prof. Dr. Sıddık YARMAN, “Biz bu işi yapan, bu konu hakkında araştırma yapan dünya çapında öncü bir ekip olmak istiyoruz” diyor ve ekliyor, “En büyük mirasımız çocuklarımız. Gencecik evlatlarımızın suça karışmasını engellemeye çalışarak işe başladık. İstanbul’da özellikle suç oranı yüksek ilçelerde yaşayan, geleceğin girişimcileri çocukların ve gençlerin, çeşitli destek ve yol gösterme faaliyetlerinden faydalanabilmeleri için, suça eğilimlerinin önüne geçilmesi, tespit ve tedavi içerikli çalışmalar yapılması gerekmekteydi. Bu çalışmalar yapılınca çocukların suça eğilimlerinin azaldığını gururla, mutlulukla gördük. Şimdi sırada tüm Türkiye ve hatta dünya var. Dünyaya örnek olacak bir model, bir yazılım geliştiriyoruz. Çünkü bizler mühendisiz.

50 GENÇ İŞE YERLEŞTİRİLDİ

Hayata Bir Çocuk Bir Çocuğa Hayat projesinde; 250 kişi görev alıyor. 250 kişinin büyük çoğunluğunu üniversite 3’üncü ve 4’üncü sınıflarda okuyan gönüllü öğrenciler oluşturuyor. Her atölye için en az iki sorumlu, projede danışmanlık yapan 30 kişilik bir ekip var. Her pazartesi Sağlık Bilimleri Fakültesi’nden öğrenciler, okullarda birebir görüşmeler yapmak için pilot bölgelere dağıldılar. Haftanın her günü atölyeler ve psikoterapi çalışmaları yapıldı. 19 yaş üzerine meslek edindirme kursları düzenlendi. IT eğitimlerine destek olundu ve 50 genç işe yerleştirildi.

cocuk_7

GELECEKLERİNE KÜREK ÇEKİP YARIŞLARDA DERECE KAZANIYORLAR

Lise çağındaki (15-18 yaş grubu) öğrencilere kürek atölyesi düzenlendi. 20 öğrenci Türkiye Kürek Federasyonu yarışlarına katılmaya hak kazandı. İlk eleme yarışlarında kızlar takımı 2.lik alırken, tekli yarışlarda bir erkek öğrenci 4’üncü oldu.

İkinci eleme yarışlarında kızlar yine 2’nci olurken, kulüpler arası amatör yarışlarda bir erkek öğrenci tekli yarışta birinci oldu.

ÇOCUKLAR BU ATÖLYELERDE HAYATA KARIŞIYOR:

Peyzaj atölyesi

‘Tarih Dede’ atölyesi

Buz pisti atölyesi

Jonglörlük atölyesi

Kürek atölyesi

Graffiti atölyesi

Dalış atölyesi

Drama ve terapi atölyesi

SON DAKİKA HABERLERİ
hali
İLGİLİ HABERLER