MarkaWorld.com

12. ULUSLARARASI İSTANBUL MOBİLYA FUARI DÜNYA BİRİNCİSİ OLMA YOLUNDA

12. ULUSLARARASI İSTANBUL MOBİLYA FUARI DÜNYA BİRİNCİSİ OLMA YOLUNDA
21 Ocak 2016 - 17:38 'de eklendi ve 2166 kez görüntülendi.

3 milyar dolar mobilya ihracatının altyapısı ‘CNR İMOB’ Fuarı’nda oluşacak. Dünyanın en büyük 2’inci mobilya fuarı olan İMOB- Uluslararası İstanbul Mobilya Fuarı 26-31 Ocak tarihleri arasında CNR EXPO Yeşilköy’de gerçekleştirilecek. 

CNR Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ceyda Erem, CNR İMOB Fuarı’na 524 firmanın katılacağını belirterek “Fuarımızı 12 yıldır istikrarlı bir şekilde düzenliyoruz. Bugün dünyanın 2. en büyük fuarı unvanını elinde bulunduran CNR İMOB, önümüzdeki yıllarda alanında dünyanın en büyüğü olma yolunda ilerliyor” dedi.

MOSFED Başkanı Ahmet Güleç, “2016 yılında gerçekleştirmeyi planladığımız 3 milyar dolar mobilya ihracatının altyapısını bu fuarda oluşturacağız. Mobilya ihracatının başarısı CNR İMOB Fuarı’nın başarısına bağlı. Fuar ne kadar başarılı geçerse ihracatımız da ona bağlı olarak artıyor.”

cnr_2

Mobilya fuarındaki 12 yıllık birikimini, sektörün en büyük çatı örgütü Mobilya Dernekleri Federasyonu (MOSFED) ile birleştiren CNR Holding, 26-31 Ocak tarihleri arasında CNR İMOB -Uluslararası İstanbul Mobilya Fuarı’nı organize edecek. MOSFED ve üyesi 9 derneğin (ANSİMOD, İMOS, KAYMOS, MAKSDER, MOBDER, MOBSAD, MODSİAD, MUDER ve OMSİAD) işbirliğinde, Ekonomi Bakanlığı ve KOSGEB destekleriyle gerçekleşecek fuarla ilgili bilgi veren CNR Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ceyda Erem, MOSFED üyeliğinden ayrılan Mobilya Sanayiciler Derneği’nin (MOSDER), kendi üyeleri için ayrı fuar düzenlemesinin sektör adına son derece üzücü olduğunu belirterek, “Fuarcılık sektöründe rekabete yer yok. Bizim sektörümüzde birlik bütünlük kaliteyi yükseltir. Bütün sektörü bir arada görmek istiyoruz” dedi.

CNR İMOB’a bu yıl 524 firmanın katılacağını ifade eden Ceyda Erem, “Türkiye’de mobilya fuarı düzenleme konusunda 12 yıllık bir birikimimiz var. Sektör bunu gördü. Geçen yıl bizim düzenlediğimiz İSMOB’a 473 firma katılmıştı. Bu yıl CNR İMOB olarak 31’i yabancı toplamda 524 firmayla fuarımızı açacağız. Fuarımız 150 bin metrekare alanda 11 salonda olacak” dedi.

Erem, MOSDER’in 57 üyesinden 12 tanesinin de İMOB’a katılacağını hatırlatarak, şöyle konuştu: “Amacımız tüm sektörün bir arada ihracatın artırmasına destek olmak. Fuarda hedefimiz Arap ülkeleri, Afrika’da da ciddi bir tanıtım çalışması yaptık. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ile Japonya’ya gittik. Ülke ihracatının başındaki yetkililerle görüştük. Onları da fuara davet ettik. Japonya’nın hiç mobilya üretimi yok. İthalatlarının büyük bir bölümünü Çin ve Tayland’dan yapıyorlar. Japon pazarı bu anlamda bizim için çok önemli fuarımızda da Japonya’yı sektörümüzle buluşturacağız” diye konuştu.

“İran fuarların kurtarıcı ülkesi oldu”

Ceyda Erem, “CNR İMOB’a, bu yıl 90 ülkeden 30 bini yabancı 150 bin ziyaretçi bekliyoruz. Fuar için Ekonomi Bakanlığı desteği ile Almanya, Bahreyn, Belçika, BAE, Cezayir, Danimarka, Fas, Fransa, Güney Afrika Cumhuriyeti, Hindistan, Hollanda, Irak, İngiltere, İsrail, İsviçre, İspanya, İtalya, Katar, Kazakistan, Kenya, Kuveyt, Libya, Litvanya, Nijerya, Pakistan, Rusya Federasyonu, Suudi Arabistan, Tunus, Türkmenistan, Ukrayna, Umman ve Ürdün’ün aralarında bulunduğu 32 ülkeden alım heyeti gelecek” dedi. 2008 yılında dünya krizinden tek etkilenmeyen ülkenin İran olduğunu vurgulayan Ceyda Erem, sözlerini şöyle sürdürdü: “2008 yılında dünya krizi oldu. Tüm dünya ülkeleri kendi krizi ile boğuşuyordu. Biz İran’ı o dönem keşfettik. İran’ın her bölgesinden alıcılar fuarlarımıza geldi. O dönem fuarlarımızın kurtarıcısı oldular. Ambargoların kalkması da ayrıca sevindiriyor bizi. Onlarla oturduk anlaşma yaptık. Burada fuar düzenlemek istiyorlar. Buna karşılık bize de fuarlarından salon verecekler. Çalışmalara başladık.”

“CNR İMOB’un 2023 hedefine de desteği büyük olacak”

MOSFED Başkanı Ahmet Güleç de hem küresel hem de ülke gündeminde yaşanan olumsuzluklara rağmen mobilya sektörünün 2015 yılında da önemli bir başarı göstererek, 2 milyar 315 milyon ihracat gerçekleştirdiğini söyledi. 2016 yılında 3 milyar dolar ihracat hedeflediklerini aktaran Güleç, “Mobilya ihracatının başarısı CNR İMOB Fuarı’nın başarısına bağlı. Fuar ne kadar başarılı geçerse ihracatımız da ona bağlı olarak başarı artıyor. Sektörümüz 2023 yılında 10 milyar dolar ihracat ve 25 milyar dolarlık üretim yapmayı hedefliyor. Bunlar rasyonel hedefler.  CNR İMOB’un 2023 yılı hedefine de desteği büyük olacak” dedi.

Mobilya sektörü son 10 yılda, 12’inci sıraya yükseldi

Dünyada mobilya sektörü hacminin de büyüdüğüne dikkat çeken Güleç, dünyada yaşanan sıkıntılara rağmen sektörün büyüdüğünü ve kilogram bazında ihracatta düşüş yaşanmadığını ve son 10 yılda sektörün 10 basamak yükselerek, dünya 12’incisi olduğunu söyledi.

cnr_3

Tasarım Türkiye’nin her yerinde konuşulsun

Türk mobilyasının gösterdiği başarının altında müteşebbislik ruhu, cesareti ve azmi olduğunu belirten MOSFED Başkanı Güleç,  “CNR İMOB Fuarı’nda mobilyaya ait her şeyin Türkiye’de konuşulmasını istiyoruz. Fuarla birlikte İstanbul’un, Türkiye’nin her yerinde tasarım konuşulsun istiyoruz. Katma değeri yüksek istihdam dostu sektörümüze biz sadece ticari yönüyle bakmıyoruz. Üniversite-sanayi işbirliği de bizim için önemli. Türk oturma biçimi üzerine farklı tasarımları ortaya koymak amacıyla 28 üniversitenin endüstriyel tasarım bölümü öğrencilerinden berjer, puf, sandalye, tabure, kanepe gibi mobilyalarda en rahat oturma biçimlerini tasarlamalarını istedik. Üniversite öğrencilerinin tasarladıkları mobilyaların prototiplerini yaptık ve bu tasarımları CNR İMOB’ da sergileyeceğiz” diye konuştu.

Güleç, son dönemlerdeki sektörle ilgili tartışmalara da değinerek şunları söyledi: “Mobilya sektörü açısından gündemimizi en çok “büyük-küçük” tartışması meşgul etti. Kendilerini büyükler olarak niteleyen dernek içinde, federasyonumuzun üyesi olan 25 firma da bulunuyor. Bunları neden söylüyoruz. Biz hiç bir ayırım kabul etmeyen tarafız. Bizim amacımız Türkiye’nin mobilya ülkesi olduğu imajını dünyaya anlatmak” diye konuştu.

Güleç, sözlerini şöyle sürdürdü: “CNR İMOB’da dünyaca ünlü tasarımcıları ağırlayacağız.  Fuar haftasında bir kongre düzenleyeceğiz. Dünya Mobilya Yayıncıları Birliği’ne bağlı aralarında Almanya, Kanada, Rusya’nın da bulunduğu 18 ülkeden 27 kişi İstanbul’a gelecek. Türkiye’den katılımla birlikte rakam 50’nin üzerine çıkacak. 3’üncüsünün İstanbul’da yapılacağı etkinlikle dünyaca ünlü sektör yayınları yapanlar bir araya gelecek. Meksikadan, Endenozya, Çin gibi ülkelerden  gelecek mobilya sektöründe önemli olan isimler, Türk mobilya sektörünün ve  CNR İMOB Fuarı’nın dinamitlerini görecek.

 

SON DAKİKA HABERLERİ
hali
İLGİLİ HABERLER