MarkaWorld.com

TÜNELCİLİKTE ÇAĞ AÇAN AVRASYA GEÇİŞİ AİLESİ, TARİHE GEÇEN BAŞARIYI KUTLADI

TÜNELCİLİKTE ÇAĞ AÇAN AVRASYA GEÇİŞİ AİLESİ, TARİHE GEÇEN BAŞARIYI KUTLADI
11 Kasım 2015 - 10:25 'de eklendi ve 1579 kez görüntülendi.

Asya ve Avrupa kıtalarını ilk kez deniz tabanı altından karayolu tüneliyle birleştiren Avrasya Geçişi Projesi’ne (İstanbul Boğazı Karayolu Tüp Geçişi) katkı sağlayan aile bireyleri özel bir kutlamada bir araya geldi. Yapı Merkezi Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Arıoğlu, dünya mühendislik tarihine geçecek örnek bir projeyi başarıyla yürüttüklerini belirterek, “Avrasya Geçişi Projesi’ne emek veren herkes, bu kıvancı ömrü boyunca yaşayacaktır” dedi.

kitalar_2

T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü (AYGM) tarafından Kazlıçeşme-Göztepe hattında Yap-İşlet-Devret (YİD) modeliyle ihale edilen Avrasya Geçişi Projesi’nin İstanbul Boğazı altında yürütülen 3.344 metrelik tünel açma çalışmaları geçtiğimiz Ağustos ayında tamamlanmıştı.

Avrasya Geçişi Projesi’ne katkı sağlayan işçiler, mühendisler, akademisyenler ve diğer çalışanlar kıtaların buluşması nedeniyle düzenlenen kutlama gecesinde bir araya geldi. Wyndham Grand Kalamış’ta gerçekleşen buluşmaya T.C. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü ve kontrol teşkilatı Marmaray Bölge Müdürlüğü, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Üsküdar Belediye Başkanlığı, İstanbul Arkeoloji Müzesi Müdürlüğü, akademisyenler, İdare müşaviri İTALFERR-ALTINOK Ortaklığı, TBM üreticisi Herrenknecht, segment üreticisi Yapı Merkezi Prefabrikasyon ile Yapı Merkezi, SK E&C ve ATAŞ firmalarının çalışanları katıldı. Geceye katılanlara, Avrasya Geçişi Projesi’ne katkılarını simgeleyen özel hatıra madalyonu takdim edildi.

Kutlama yemeğinde, ATAŞ ve Yapı Merkezi İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Başar Arıoğlu, Herrenknecht Yönetim Kurulu Başkanı Martin Herrenknecht, İtalferr Altınok Müşavirlik Ortak Girişimi Kurucu Ortağı Enver Atınok, AYGM Genel Müdürü Fatih Turan ve Yapı Merkezi Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Arıoğlu konuşma yaptı.

kitalar_3

Dünya çapında mühendislik başarısı

ATAŞ ve Yapı Merkezi İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Başar Arıoğlu, projeye katkıda bulunan herkese teşekkürlerini sunarak ekibin risk kontrolü ve bilgiyi bir araya getirerek, örnek bir başarıya imza attığını söyledi.

Yapı Merkezi Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Arıoğlu ise Avrasya Geçişi Projesi’nin Türkiye ve İstanbul için olduğu kadar dünya mühendisliği adına da çok önemli bir adım olduğunu belirterek şunları söyledi:

“İleri teknolojisi ve güçlü mühendislik birikimiyle örnek olan projemiz, dünya tünelciliğinde yeni bir çağın habercisi olacak. Avrasya Geçişi Projesi, bugünden gelecekteki kuşaklara teknolojik ilhamlar sunan, doğanın birçok olgusuna yeni düşüncelerle çözümler öneren ve yoğun inovasyon içeren bir projedir. Bu nitelikleriyle sadece Türkiye için değil, dünya tünelciliği için de önemli bir adımdır. Projemizin, daha derin, daha uzak, daha geniş çapa doğru yeni bir tünelcilik akımını başlatacağına eminim. Bugün burada Asya ve Avrupa kıtalarını ilk kez deniz tabanı altında açtığımız bir tünelle birbirine bağlamanın kıvancını yaşıyoruz. Avrasya Geçişi’nin hizmete girmesiyle bu kıvancımızı Türkiye ile paylaşacağız.”

kitalar_4

Tünelcilikte yeni bir çağ açan ilklerin projesi

Toplam 14,6 kilometrelik üç ana bölümden oluşan Avrasya Geçişi Projesi’nin en önemli aşamasını 3,4 kilometre uzunluğundaki Boğaz Geçişi oluşturuyor. Boğaz Geçişi için dünyanın en gelişmiş TBM teknolojisinden yararlanıldı. Bu projede kullanılan TBM, tünel açma makineleri içinde 33.3 kW/m2’lik kesici kafa gücü ile dünyada 1. sırada, 12 bar’lık tasarım basıncı ile 2. sırada ve 13,7 m kazı çapı ile 6. sırada yer alıyor.

Toplam 1.672 bilezikten (ring) oluşan tünelde, olası büyük bir depreme karşı tünelin dayanıklılığını artırmak amacıyla iki ayrı noktada sismik bilezik monte edildi. Özel olarak tasarlanan ve laboratuvarlarda test edilerek başarısı kanıtlandıktan sonra üretilen sismik bilezikler, mevcut çap ve sismik aktivite seviyesi göz önüne alındığında TBM tünelcilik sektöründe dünyadaki ‘ilk’ uygulamadır.

Projenin tasarım ve inşaatını gerçekleştirecek olan Avrasya Tüneli İşletme İnşaat ve Yatırım A.Ş., tünelin 24 yıl 5 ay süreyle işletilmesini üstlenecek. Proje yatırımı için kamu kaynaklarından hiçbir harcamada bulunulmuyor. İşletme süresinin tamamlanması ile Avrasya Geçişi kamuya devredilecek. Projenin 2016 yılı sonunda tamamlanması planlanıyor.

 

yapionline_yatay_banner

SON DAKİKA HABERLERİ
hali
İLGİLİ HABERLER