4. Uluslararası İstanbul Akıllı Şebekeler ve Şehirler Kongre ve Fuarı” nın 2. Yürütme Kurulu Toplantısı 9 Aralık 2015 tarihinde Botaş Doğalgaz İşletmeleri Bölge Müdürlüğü’nde (BOTAŞ) gerçekleşti. 50 ülkeden beş binin üzerinde katılımcının yer alacağı, ICSG İstanbul 2016 ‘da Akıllı Şebekeler ile enerji kayıplarının büyük oranda azaltılması amaçlanıyor. İhracatın gelişimi ile ilgili olarak yarar sağlamakla birlikte üretici firmalar için dünyanın çeşitli ülkelerinde sermaye yapma imkanı da sağlayacak. Uluslararası arenadan sektör karar alıcılarının bir araya geleceği kongre için de toplantıda program komitesi oluşturuldu.
BOTAŞ Genel Müdürü Mehmet Konuk’un ev sahipliğinde, ICSG İstanbul 2016 Kongre Başkanı aynı zamanda Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ümit Doğay ARINÇ başkanlığında düzenlenen ICSG İstanbul 2016 2. Yürütme Kurulu toplantısına, T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Daire Başkanı Ersan Gürlük, T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekansal Planlama Genel Müdürü Yavuz Erdal Kayapınar, TETAŞ Genel Müdür Yardımcısı Özcan Altındağ, DEİK Enerji İş Konseyi Başkanı Süreyya Yücel Özden, Gazbir Genel Sekreteri Cem Önal başta olmak üzere, kamu ve özel sektör temsilcileri katılım sağladı.
ICSG İstanbul 2016’ya katılacak ülkeler ve T.C. Ekonomi Bakanlığı bünyesinde ABD, Belçika, İsveç, Çek Cumhuriyeti, İngiltere, İtalya, Slovenya, Hindistan, Kore, Japonya, Almanya, Güney Afrika, Azerbaycan, Gürcistan, Kazakistan ve Körfez Ülkelerinden sağlanacak alım heyetlerinin belirlendiği toplantıda ayrıca ICSG’nin KOSGEB tarafından desteklenen fuarlar listesine girdiği de açıklandı. HHB Expo Fuarcılık tarafından dünya genelinde akıllı şebekeler ile ilgili düzenlenen organizasyonlarda ICSG İstanbul 2016’nın tanıtımının yapıldığı belirtilirken, bu ülkeler arasında; İran, Barcelona, Abu Dhabi (BAE), ABD ve Viyana’nın yer aldığı dile getirildi.
Kongrede Akıllı Şebeke Stratejileri, Akıllı Şebeke Sistemleri, Enerji Yönetim ve İzleme Sistemleri, Akıllı Şebekelerde Enerji Üretim ve depolama sistemleri, Enerji Tüketim Teknikleri, Akıllı Şebeke Ağları ve İletişim Teknikleri, Akıllı Şebekelerin Korunması, arızası, onarımı ve bakımı, Akıllı Şehirler için yenilikçi uygulamalar ve örnek çalışmalar, Akıllı Ulaşım Sistemleri gibi konular uluslararası bilim adamları, araştırmacılar ve akademisyenlerin sundukları bildiriler ile panellerde tartışılacak olup, Türkiye’nin de Akıllı Enerji ve Şehirlerdeki yol haritası belirlenecek.
ICSG İstanbul 2016’ da Türkiye’nin 2023 vizyonu ve Akıllı Şebeke ve Şehirler, Akılcı Kalkınma teması çerçevesinde ülkemizin “Akıllı Şebekelerde Yol Haritası”nın belirlenmesi hedefleniyor. Dünyadaki ve ülkemizin enerji alanındaki kamu yöneticilerine, karar vericilere, özel sektöre, yatırımcılara ve enerji sektöründe mal ve hizmet sunanlara yararlı olması amaçlanan “4. Uluslararası İstanbul Akıllı Şebekeler ve Şehirler Kongre ve Fuarı”na şimdiden büyük ilgi gösteriliyor.