TÜİK verilerine göre, Türkiye’de 600 bin üniversite mezunu işsiz bulunuyor. Üniversiteli işsizler ordusuna katılanlar arasında üniversitelerin rekreasyon bölümü mezunları da önemli yer tutuyor. 2015 ÖSYM kılavuzuna göre yükseköğretim kurumlarındaki rekreasyon bölümleri için öğrenci kontenjanları incelendiğinde 21 üniversitede I. ve II. öğretim olmak üzere toplam 1335 öğrenciye öğrenim hakkı verildiği görülmektedir. Bu öğrencilerin, sadece belirli bir kısmı beden eğitimi öğretmenliği ünvanı altında devlet kurumuna atanabiliyor. Oysaki Gençlik ve Spor Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı kurumlar, Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlıkları, belediyeler, yerel yönetimler, gönüllü örgütler, üniversiteler, sanayi işletmeleri, AVM’ler, temalı açık- kapalı eğlence alanları, özel kurum ve kuruluşlar, gençlik merkezleri ve turizm işletmelerinde çalışma imkanlarına sahip olmaları gerekmektedir. Türkiye’nin rekreasyonel alamda dünyaya örnek teşkil edecek projelerinin gerçekleştirilebilmesi için rekreasyon uzmanlarının istihdam edilmesi büyük önem taşımaktadır. Bu kapsamda rekreasyon ve istihdam alanlarında çarpıcı araştırmalara imza atan Anadolu Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Rekreasyon Bölüm Başkanı Doç. Dr. Kerem Yıldırım Şimşek, Türkiye’nin sektöründe düzenlenen ilk Uluslararası Eğlence, Aktivite, Park Endüstrisi ve Hizmetleri Fuarı ATRAX’da “Sektörde Nitelikli İstihdam İhtiyacının Karşılanması” başlığı altında dikkat çekici açıklamalara yer verecek. Fuar, 3-5 Aralık tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi’nde gerçekleşecek.
28 Mayıs 1986 tarihli resmi gazetede yayınlanan kanun metninde, “Memur ve işçi sayısı 500’den fazla olan kuruluşlar ve fabrikalar, öncelikle kendi personeline beden eğitimi ve spor yaptırmak için ilgili yönetmeliğinde belirtilecek esaslara göre spor tesisleri yapmaya ve antrenör tutmaya mecburdurlar. Yönetmeliğinde belirtilen süre içerisinde gerekli spor tesislerini inşa etmeyen ve antrenör tutmayan fabrika ve kuruluşlar, sürenin bitiminde ve müteakip her yıl, tebliğ tarihinde çalıştırdıkları her işçi ve memur için, o tarihte yürürlükte bulunan brüt asgari ücretin üçte biri tutarındaki bir cezayı en geç bir ay içinde ödemek zorundadırlar” denilmektedir. Sanayi işletmelerinde çalışanları iş stresinden uzaklaştırabilmek, iş motivasyonunu ve verimliliğini artırabilmek için eğlence, rahatlama ve gelişim kriterlerini dikkate alan rekreasyonel faaliyetler, sanayi işletmelerinde de ciddi bir ihtiyaç konumundadır. Doç. Dr. Şimşek ise rekreasyon kelimesinin hayatımıza yeni girdiğini, bu nedenle yeni bir yasal düzenlemeye ihtiyaç duyulduğunu söyledi: bireylerin “Sosyal, Kültürel, Sportif, Sağlık ve Sanatsal” ihtiyaçlarını giderecek olan tüm organizasyonların gerçekleştirilmesi rekreasyon alanı içerisinde yer alan bir olgudur. Yeni yasal düzenlemede bu çerçevede yapılmalı.’’
10 Mezundan Sadece Biri Atanıyor
ATRAX fuarı kapsamında “Atraksiyon Ve Rekreasyon Endüstrisi Dev Bir Sektöre Dönüşüyor” başlığı altında 3-4 Aralık 2015 tarihinde İstanbul Fuar Merkezi 9. Hall’de düzenlenecek konferansta ‘Şehir Hayatında Eğlence ve Rekreasyon Alanlarının Önemi’ başlıklı oturumda konuşmacı olarak yer alan Doç. Dr. Şimşek konferans öncesi: “Rekreasyon bölümü eğitim programının genel amacı; hareketliliğe uyum sağlayabilecek bedensel yeterlilikte, iletişim becerileri güçlü, çağdaş, teknolojik gelişmeleri takip eden özelliklere sahip “rekreasyon uzmanları” yetiştirmektir. Ülkemizde de her yıl 1000 kişinin üzerinde rekreasyon uzmanının mezun olmasına rağmen bunların yaklaşık olarak sadece %5’nin atandığı tahmin edilmektedir. Açıkta kalan rekreasyon mezunlarının istihdam olabilmesinin tek çıkar yolu ise ticari rekreasyon faaliyetlerine yönelmeleridir.’’ şeklinde konuştu.
ATRAX Konferansı Etkili Bir Platform
‘’Rekreasyon bölümünün mesleki yeterlilik kurumu tarafından standardı yayımlanan; çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığınca çıkarılacak tebliğlerde belirtilen bir meslek olmasını sağlamak önde gelen amaçlarımız arasında yer almaktadır’’ diyen Doç.Dr. Şimşek sözlerini şöyle sürdürdü: ‘’Ticari rekreasyon rekreatif etkinliğin üretimi, yönetimi, danışmanlığı, tutundurma uygulamaları ve alt yapı organize edilerek aktivitenin ya da hizmetin müşteriye ulaştırılması olarak ifade edilebilir. Bu kadar geniş niteliklerde personel istihdamıyla ilgili olarak da çok yakın tarihlerde bir projeyi hayata geçireceğim ve katılacağım ATRAX konferansının da bu açıdan etkili bir platform olacağını düşünüyorum.”