MarkaWorld.com

Helal kavramı ramazan ayının gündemine oturuyor

20-22 Ekim 2015 tarihleri arasında birincisi gerçekleşmiş olan World Halal Summit İstanbul bu yıl ikinci kez 15-18 Aralık 2016 tarihleri arasında daha da kapsamlı biçimde İstanbul Kongre Merkezi’nde gerçekleştiriliyor. Ramazan ayına sayılı günler kala “helal” kavramı yeniden gündeme geliyor. WHS-İSTANBUL 2016 organizatörü DISCOVER EVENTS’in Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Ete’ye göre, dünyadaki pazarı 860 milyar Doların üzerinde seyreden “helalde” sadece dini standartlar değil, doğallık, hijyen, GDO’suz yaşam da ön plana çıkıyor.

Helal kavramı ramazan ayının gündemine oturuyor
13 Mayıs 2016 - 10:22 'de eklendi ve 1679 kez görüntülendi.

Discover Events’in Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Ete, Ramazan aylarında daha fazla gündeme gelen “helal ürünler” ile ilgili açıklamalarda bulundu. Ete’ye göre helal kavramı insanların manevi hassasiyetlerinden doğmuş olarak bilinse de evrensel anlamı “sağlık”. Helal ürün dendiğinde akla öncelikli olarak “sağlık ve hijyen” gelmesi gerekiyor. Çünkü sağlıklı ve hijyenik olmayan hiçbir ürün helal sayılmıyor. Konunun sadece İslam coğrafyasını ilgilendirdiği düşünülse de aslında tüm insanları ilgilendiriyor.

Dünyada helal pazarının iki buçuk trilyonluk Dolarlık bir potansiyeli olduğunu söyleyen Yunus Ete, mevcut büyüklüğünü ise 500 milyar Dolarlarda seyrettiğini ekliyor. Helal pazarı sadece gıdadan oluşmuyor; içinde turizmi, kozmetiği, tekstili, hatta finansı barındırıyor. Türkiye’deki helal pazarı 15 milyar Dolar civarında. Uzmanlara göre gittikçe büyümesine rağmen yine de istenilen düzeyde değil bu rakam. Discover Events Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Ete, Türkiye’nin helal konseptinde lider ülke konumuna gelmesini dilediklerinin altını çiziyor.

Dünyada Helal Pazarı Gayrimüslimlerin Elinde

Discover Events Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Ete, helal sektörünün yüzde 80’inin Avrupa ülkelerinin elinde olduğunu belirtiyor. Gayrimüslimler dini inançlardan bağımsız olarak helal ürünleri sağlıklı olduğu için tercih ediyor. 500 milyar Dolarlık pazarın yüzde 90’ını Müslüman olmayan ülkeler oluşturuyor. Öyle ki ihracat yoğun olarak ABD, Fransa, Brezilya, Arjantin, Yeni Zelanda gibi ülkelerden yapılıyor. Müslüman coğrafyada ise konunun önemini kavrayarak en erken davranan ülkeler Endonezya ve Malezya…

Helal Ürünler Doğallığı ve GDO’suz Oluşuyla Tercih Ediliyor

Discover Events Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Ete, bir şeyin helal olması için GDO’suyla kesinlikle oynanmamış olması gerektiğini belirterek helal ürünlerin doğallığından ve organik oluşundan bahsediyor. Bu ürünlerin kimyevi maddeler içermemesinden dolayı doğaya, çevreye da katkısı bulunuyor. Zirai ilaçlar dahi helal gıdalarda kullanılmıyor. Avrupalıların tercihlerinde tüm bunlar etkin rol oynuyor.

Yunus Ete, Türkiye’de kıstaslara göre üretim yaptığı halde helal sertifikası almayan şirketlerin oranının yüzde 25-30 civarında olduğunu ekleyerek, helal pazarının tüm İslam coğrafyasında, özellikle Afrika’da büyütme ortak gayreti içinde olduklarını ifade ediyor.

SON DAKİKA HABERLERİ
hali
İLGİLİ HABERLER