İstanbul Modern’in eğitim programlarını destekleyerek 2016 yılında da çocuk ve gençlerin eğitimine olanak yaratmak amacıyla düzenlenen “Gala Modern 2015”, 12 Aralık Cumartesi akşamı İstanbul Modern’de gerçekleşecek.
İş, sanat ve medya dünyasının önemli isimlerini bir araya getirecek olan “Gala Modern” gecesinin ana sponsorluğunu bu yıl Eren Holding üstleniyor.
“Gala Modern”in diğer sponsorlarından İstanbul Modern Restoran, her yıl olduğu gibi bu yıl da geceye özel bir menü hazırlarken, Vakko Espace gecenin mekân tasarımını, Dream Design Factory (dDf) ise organizasyonunu yapıyor.
Sunuculuğunu Rana Erkan Tabanca’nın gönüllü olarak yapacağı “Gala Modern” gecesinde, müzenin eğitim etkinliklerine destek sağlamak amacıyla Raffi Portakal ve Maya Portakal Bitargil yönetiminde bir destek yarışı gerçekleştirilecek.
Halit Ergenç ise İstanbul Modern’in YOK OLMADAN başlıklı yeni sergisine paralel düzenlenecek eğitim programlarını tanıtarak, bu programların gerçekleşmesi için destek arayışına katkıda bulunacak.
“Gala Modern” gecesine sanatçılar Nuri Bilge Ceylan, Adnan Çoker, William Kentridge, Sıtkı Kösemen, Nuri Kuzucan, Kemal Önsoy, Ardan Özmenoğlu, Adrián Villar Rojas, TUNCA, Ziya Tacir, Richard Wentworth, Pae White ve Autoban (Seyhan Özdemir Sarper, Sefer Çağlar) İstanbul Modern’in eğitim projelerine destek olmak için özel çalışmalar hazırladı.
14. İstanbul Bienali’nin en çok dikkat çeken sanatçılarından Adrián Villar Rojas’ın “Tüm Annelerin En Güzeli” başlıklı heykel yerleştirmesindeki keçili heykel de destek yarışında yer alıyor. Beton kaidelerin üzerinde tek tek ya da grup halinde duran, organik ve organik olmayan malzemelerle yapılan yirmi dokuz hayvan heykelinden oluşan “Tüm Annelerin En Güzeli”, Bienal süresince Büyükada’da sergilenmişti.
Geçen yıl Tony Cragg’in geceye özel gerçekleştirdiği bir heykel ile yer aldığı destek yarışında bu yıl uluslararası sanatçılardan William Kentridge’in buluntu işletme defteri sayfaları üzerine yaptığı “İsimsiz (Eğilimli ufuk çizgisinde yürüyen adam no 7)” çalışması, Richard Wentworth’ün yol işaretlerini konu alan fotoğraf üçlüsü “Tekrar, tekrar ve tekrar” ve Pae White’ın heykel ve resim arasında salınan son dönem çalışmalarından “SUTITH” bulunuyor.
Destek yarışında Nuri Bilge Ceylan’ın karla kaplı Sultanahmet Meydanı’nda çektiği, sinematografik bir atmosfere sahip fotoğraf serisinden “Çınar Ağacı Altındaki Yaşlı Adam”; Autoban’ın tasarladığı mermer hacıyatmaz “MONOLITH”, Ziya Tacir’in İzlanda’daki buzullardan elde ettiği görüntülerden “Save Me”; Adnan Çoker’in Batı’nın minimalizmiyle Doğu’nun arınma ve sadeliğini soyut sanat anlayışıyla sentezlediği, derin bir uzay duygusu veren resimlerinden “Karşıt Işıklar”; Kemal Önsoy’un zamanın geçişini ve ardışık yapılanmaları görünür kılan “İsimsiz” başlıklı çalışmaları, TUNCA’dan geçmiş döneme ait bir nesneyi geleneksel bir teknikle yeniden ele aldığı “Arca”; Sıtkı Kösemen’in günlük yaşamımızdaki imge ve nesne yoğunluğuna dikkat çeken “Görünmez” başlıklı serisinden fotoğrafları, Ardan Özmenoğlu’nun renkli neon tekniğiyle ürettiği “Vicdan” adlı çalışması ve Nuri Kuzucan’ın çok katmanlı kent manzaralarını soyut geometrik formlarla resmettiği “İki Yapı” yer alıyor.
Gece, destek yarışından sonra “After Party” ile geç saatlere kadar sürecek.
Bugüne kadar “Gala Modern” gecelerinden sağlanan katkılarla 220 bin çocuk ve gencin sanat eğitiminden yararlandığını belirten İstanbul Modern Yönetim Kurulu Başkanı Oya Eczacıbaşı, “İstanbul Modern, Türkiye’nin çok kültürlü birikimine ve evrensel değerlerine ev sahipliği yaparken, farklı disiplinlerdeki etkinliklerle ve sanat eğitimi projeleriyle geleceğin izleyicilerinin yetişmesine katkıda bulunmayı sürdürüyor” dedi.
“Gala Modern” gecesini düzenleyen İstanbul Modern Kültür Elçileri; Esra Ekmekçi Çalıcıoğlu, Levent Çalıkoğlu, Banu Çarmıklı, Oya Eczacıbaşı, Şeli Elvaşvili, Ronit Gülcan, Melkan Gürsel, Merve Gürsel, Cem Hakko, Banu İpeker, Esra Özsüer, Maya Portakal Bitargil, Raffi Portakal, Okşan Atilla Sanön, Aslı Soyak, Asuman Şener, Rana Erkan Tabanca ve Taha Tatlıcı’dan oluşuyor.