Dekorasyonda lamine parke farkı
Lamine parkeler son zamanlarda dünyanın en çok satan zemin kaplama malzemelerinden biri haline geldi. Amerika’nın aksine, lamine parke kullanımı Avrupa’da çok da yeni değil. Peki Avrupalılar’ın yaklaşık 20 yıl gibi bir süredir kullanmakta olduğu lamine parke tam olarak nedir?
Zemin döşeme sektörünün vazgeçilmezlerinden olan lamine parkelerin yapımı farklı aşamalardan oluşur. Üç farklı katmanın preslenerek doğru açılarda birbiri üzerine yerleştirilmesi ile oluşturulan ileri teknoloji ürünü lamine parkeler ısı ve neme karşı dirençlidir ve piyasalara cilalanmış olarak sürülür.
Lamine parkenin sunmakta olduğu avantajların başında kolay kurulumu gelmektedir. Lamine parkenin kurulumunda, yeni zemin bir alt zemine yapıştırılmak yerine ekleme yerlerinden tutturulur. Lamine kaplamalar birbirine birleşik 3 temel öğeden oluşmaktadır.
Mela-min/aluminyum oksit bazlı reçineden imal edilen ve aşınmaya dayanıklı dekoratif bir yüzey, neme dirençli ahşap bir bileşim üzerine yapıştırılır. En alt kısma dengeleyici bir taban eklenir. En üst kısıma, koruma ve lekelenmeye karşı direnç sağlayan aluminyum oksit bir kaplama eklenir.
Ahşap lamine parkenin üst katmanı genelde yapım aşamasında özel bir ultraviyole sertleştirme tekniği ile cilalanmış olan sert ağaçtan yapılır. Lamine parkenin kalitesini etkileyen en önemli faktörler kullanılan 3 farklı katmanın doku sertliği ve üretim teknikleridir.
En az 5 kez sistre cilası atılabilmesi için üst tabakanın 2,5-5 mm inceliğinde olması gerekir. Böylece lamine parke döşendiği zeminde sorunsuz şekilde yıllarca kalabilir. Lamine parkeler ısıya dayanıklı oldukları için hem yerden ısıtmalı zeminlerde hem de aşırı nem ve sıcaklık değişikliklerinin olduğu yerlerde kullanılabilirler.
Mutfak tezgahlarında kullanılan teknoloji ve aşınma tabakasına fazladan eklenen reçine sayesinde, lamine kaplamalar ideal bir zemin kaplama malzemesi haline gelmiştir. Kimi lamine parke imalatçıları ürettikleri lamine parkelerin mutfak tezgahlarında kullanılanlardan 10-20 kat daha sert olduğuyla övünmektedirler.
Kontrplak, beton plaka, vinil kaplamalar ya da sert ahşap gibi hemen hemen tüm diğer sert yüzeyler lamine parke kurulumu için uygundur. Lami-ne parkeler zemine monte edilmezler, sadece ekleme yerlerinden birbirlerine tutturulurlar.
“Yüzen Parke Sistemi” olarak adlandırılan bu sistemde zeminle döşeme arasında nemi izole etmek için 0.2 mm bir aralık bırakılır. Son dönemde lamine parkelerde ahşap doku görünümlü desenler estetik olarak tüketiyice çok daha cazip gelmektedir. Kimi üreticiler gerçek taş ve mermer görünümlü dokular da üretmektedir.
Lamine parke genel olarak uzun, dikdörtgen biçimli tahtalar şeklinde üretilmektedir. Bunun dışında kare şeklinde üretilen lamine parkeler de bulunmaktadır.
Lamine Parke ile Dekorasyon:
Lamine parke ile gerçekleştirilen dekorasyon ahşap döşemeler ile aynıdır. Ancak lamine parkede ahşap kaplamalarda olduğu kadar çok doku bulunmamasından ötürü seçenekleriniz renklerle sınırlı kalacaktır. Parke yüzeyi ve yapısı zeminin vereceği izlenim açısından oldukça önemlidir.
Lamine parkeler giderek daha da çok doğal modellerine benzediği için ahşap ile lamine arasındaki fark döşeme sektöründen olmayan birisi için pek belli değildir. Parke yüzeyini iki temel kritere göre belirleyebilirsiniz: bu kriterler parlaklık ve yüzey yapısıdır.
Parkelerin mat ve parlak seçenekleri vardır ve yüzey yapıları 4 ya da 5 kategoriye ayrılabilir: gerçek materyal, derin 3 boyutlu, doğal ve neredeyse tıpatıp taş yüzey imitasyonlarının yanısıra ahşap reprodüksiyon.
Lamine parke gelişerek farklı zevklere hitap ediyor
Birçok zemin kaplamasında olduğu gibi, unutulmaması gereken en önemli nokta parkenin renginin tüm dekorasyonun temelini oluşturacağıdır. Koyu renk mobilyalarınız varsa, daha açık tonlarda bir parke seçiminde bulunmalısınız. Aynı şekilde açık renk mobilyaların hakim olduğu bir odada koyu renk bir parke seçmek de doğru bir tercih olacaktır.
Lamine parkelerin temizlik ve bakımı:
Lamine parke, yoğun yapısı nedeniyle temizlemesi kolay bir malzemedir fakat lamine parkeler doğal ağaçtan yapıldığı için günlük ve genel bakımına özen gösterilmelidir. Deterjan ve sentetik temizlik bezleri gibi suni ürünler kullanılmamalıdır. Temizlik hususunda yapılması gereken sadece süpürmek, silmek ve çok gerekli durumlarda da hafif nemli bir havlu ile silmektir. Birçok marka, yıpranmaya, aşınmaya, solmaya ve lekelenmeye karşı 10 ila 15 yıl arasında garanti vermektedir. Lamine parke, minimum çaba ile uzun yıllar boyunca güzel görünecek şekilde tasarlanmış bir üründür.
Aşınmaya karşı direnç gösteren lamine parkeler, aşağıdaki birkaç basit işlem takip edilerek ilk günkü görünümlerini koruyabilirler;
– Kirleri çıkarmak için süpürün ve sentetik olmayan bir bez ile silin.
– Çok hafif nemli bir bez kullanın ancak parkeyi kesinlikle ıslatmayın.
– Temizleme esnasında kullandığınız suyun temiz olmasına özen gösterin.
– Cila ya da balmumu kullanmaktan kaçının.
– Temizleme esnasında zımpara gibi aşındıran araçları asla kullanmayın.
– Parke üzerine herhangi bir sıvı döküldüğünde hemen kurulayın.
Kir, lamine parkenin başlıca düşmanıdır. Zaman içinde parkenin yüzeyinde matlığa sebebiyet veren çizikleri önlemek için ise aşağıdaki işlemleri takip edebilirsiniz:
– Olası çizilmelere karşı, sandalye ve masaların ayakları altına koruyucu bantlar koyun.
– Kapı giriş bölgelerinden gelebilecek kir ve tozlar için zemin paspasları ve ayakkabı fırçaları kullanın.
Unutmayın düzenli süpürme ve toz alma parkenizin ömrünü uzatacaktır ve parkelerinizin uzun yıllar yeni döşenmiş gibi kalmasını sağlayacaktır.