Kas yapacağım derken sakatlanmayın!
CrossFit son zamanlarda popülerleşen bir egzersiz programı türü. Temelde rekabet amaçlı yapılır. Kasların fonksiyonel çalışmasından çok patlayıcı kuvvetin kullanılması bu sporun temelini oluşturur. Amaç aslında esneklik, dayanıklılık, hız ve atiklik ortaya çıkarmak olsa da bir kası fonksiyonel olarak çalıştırmadan yapılan fazla yüklemeler o kasta çeşitli patolojiler açığa çıkarabilmektedir.
Yrd. Doç. Dr. Fizyoterapist Gamze Şenbursa’nın verdiği bilgiye göre, CrossFit yapan her 5 kişiden 1’i sakatlanıyor.
Peki neden?
Yrd. Doç. Dr. Gamze Şenbursa, bunun nedenleri ve alınması gereken tedbirler hakkında şu bilgileri verdi:
FİZYOTERAPİSTTEN YARDIM ALIN
“CrossFit yapmak için kişinin kapasitesinin yeterli olup olmamasına dikkat edilmemesi başlıca sorunlardan biridir. Daha önceki yaralanma öyküsü, kas kuvveti, esneklik, postür, limitasyon değerlendirilmelerinin uzman bir fizyoterapist tarafından yapılması gerekir. Erkeklerde daha fazla sakatlanma meydana geldiği görülmüştür. Yaralanma oranı en fazla olan bölge omuzdur. CrossFit içerisinde bulunan jimnastik egzersizleri omuzda, ağırlık kullanılarak yapılan egzersizlerin omurgaya fazla yük bindirmesinden dolayı belde, yüklenmelere bağlı olarak dizde, sakatlanmalara neden olmaktadır.
ISINMADAN YAPIYORLAR
CrossFit ortalama olarak 20 dakika yapılan bir spordur. Antrenman 20 dakika sürüyorsa ısınma ve soğuma periyotları hangi aralıkta yapılıyor? Isınma ve soğuma periyodunun antrenmanda ne kadar önemli olduğunu hatırlatmamız gerekir. Kaslara yükleme yapmadan önce mutlaka ısınma periyodu koymalıyız ki yapılan bir hareket sonucunda yeterli esnekliği olmayan kaslarda yırtılma gibi patolojiler açığa çıkmasın. Aynı zamanda soğuma periyodu da egzersiz sırasında kaslarda biriken metabolik artıkların uzaklaştırılması ve hareket sırasında gerilen kasların gevşemesi açısından oldukça önemlidir. CrossFit veya yaptığınız diğer sporlarda mutlaka ısınma ve soğuma periyoduna dikkat edin!!
CrossFit diğer antrenman çeşitlerinden de birçok egzersiz hareketi içerir. Egzersiz programı her gün farklı hareket paternlerinden oluşur. Monotonluktan kaçmak istenirken aslında sakatlığa davetiye çıkarmamak gerekir. Birbirine mekanizma olarak uygun olmayan antrenmanların bir arada yapılması farklı sakatlanmalara yol açacağı için bu konuda uzman bir kişi ile antrenman programınızın düzenlenmesi çok önemlidir.
ANATOMİK CHECK-UP YAPTIRIN
İşin özü şu ki spor yapmak istiyorsanız öncelikle vücut analizini yaptırmanız gerekir. Anatomik check-up sadece işinin uzmanı kişiler tarafından yapılmalıdır. Bunun için bir fizyoterapiste başvurmalısınız.
CrossFit yapmak istiyorsanız eğer kaslarınızın arasındaki kuvvet oldukça dengeli ve ileri düzey spor yapmaya elverecek kadar da yeterli olmalıdır. Hangi egzersiz programını yapmanız gerektiğini mutlaka danışın! Kas yapacağım derken sakatlanmayın!”