MarkaWorld.com

Çimsa toplumsal cinsiyet eşitliği için kadınların yanında

Kadın çalışanın az olduğu çimento sektöründe faaliyet gösteren Çimsa, kadınların ekonomiye katılımına destek vermek amacıyla kurulan en önemli uluslararası girişim olan ‘Birleşmiş Milletler Kadının Güçlendirilmesi İlkeleri’ni (WEPs) imzaladı.

Çimsa toplumsal cinsiyet eşitliği için kadınların yanında
21 Mart 2016 - 15:37 'de eklendi ve 1908 kez görüntülendi.

İş’te Eşitlik taahhütleri ile kadının güçlendirilmesine destek veren, kadın çalışan oranının yüzde 4 düzeyinde kaldığı çimento sektöründe sektör dağılımının üzerinde kadın çalışanı bünyesinde barındıran Çimsa, bu alandaki çalışmalarını bir adım daha öteye taşıyarak, Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi tarafından yayınlanan ‘Kadının Güçlendirilmesi İlkeleri’ni (Women Empowerment Principles – WEPs) imzaladı. Çimsa böylece, çimento sektöründe toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda farkındalığın artırılmasına destek verdi.

Kadının Güçlendirilmesi İlkeleri, iş dünyası liderlerinin, toplumsal cinsiyet eşitliğini ilerletecek şirket politikaları oluşturmaya yönelik 7 ilkeye açıkça taahhüt vermelerini istiyor. Bu prensipler şirketlere; işyerinde, piyasada ve toplumda kadınların güçlendirilmesi konusunda rehberlik sağlayacak basit kural ve öneriler sunuyor.

cimsa_2

Türkiye çimento sektöründe kadın genel müdüre sahip tek şirket olan, üst yönetimde kadın yönetici oranı yüzde 50’ye yaklaşan Çimsa, bu verilerle sektörde öncü bir role sahip bulunuyor. Şirkette, üst yönetim düzeyinde cinsiyet eşitliği şirketin diğer alanlarına da yansıyor. Çimsa, 2015 yılında eşitlikçi yaklaşımıyla kadın çalışan sayısını 62’ye yükselterek işe alınan kadın sayısını bir önceki yıla göre yüzde 86 artırdı. Çimsa’nın 2016 yılında da kadınlara yönelik birçok hedefi bulunuyor. İstihdam edilmesi öngörülen çalışan grubunda çalışan kadın sayısının artırılması, kadın çalışanlar için minimum 50 saat eğitim olanağının sağlanması, alınacak kadın stajyer oranının 2015 alımına göre %20 artırılması ve kadın konusunda çalışan sivil toplum kuruluşları ile çalışanlar ve ailelerine yönelik ortak projeler gerçekleştirilmesini taahhüt eden Çimsa, toplumsal cinsiyet eşitliğinde çimento sektörüne örnek oluşturuyor.

Kadını Güçlendirme İlkeleri’ne dünya çapında 1.100’den fazla işletme katılırken; Çimsa, Mart 2016 itibarıyla Türkiye’den imzalayan 53 işletmenin arasında yer aldı.

cimsa_3

Özhatay: “Çimsa’da toplumsal cinsiyet eşitliği kurum kültürümüzün ayrılmaz bir parçası”

Çimsa Genel Müdürü Nevra Özhatay, “Çimsa’da biz konuya kadın ya da erkek penceresinden bakmıyoruz. Toplumsal cinsiyet eşitliğini hedefliyoruz. Üstelik bu yaklaşımı sadece çalışma hayatında değil, toplumun her alanında benimsiyoruz. Tüm insan kaynakları süreçlerimizi cinsiyet eşitliği gözlüğüyle ele alıyoruz. Şirket bünyesinde cinsiyet eşitliğini sağlamaya yönelik çalışmalarımız nedeniyle 2015 yılında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından ‘Çalışma Hayatında Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Ödülü’ ile de onurlandırılmıştık. Bir kadın genel müdür olarak, ‘Kadının Güçlendirilmesi İlkeleri’ni imzalamak, ajandamda önemli bir maddeydi. WEPs’i imzalayarak, bu alanda verdiğimiz desteği uluslararası platforma taşımış olduk. Aynı zamanda sektörümüzde kadın-erkek eşitliği konusunda farkındalığın artırılmasına katkı sağladık. Ancak bu uzun ve zorlu bir yolculuk. Kadınların iş dünyasında hak ettiği konuma gelebilmesi, toplumsal cinsiyet eşitliğinin başta iş dünyasından başlayarak tüm topluma yayılması için kararlılıkla çalışmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Etiketler :
SON DAKİKA HABERLERİ
hali
İLGİLİ HABERLER