MarkaWorld.com

AKILLI ŞEBEKE YATIRIMLARI ARTACAK

AKILLI ŞEBEKE YATIRIMLARI ARTACAK
09 Aralık 2015 - 13:07 'de eklendi ve 1594 kez görüntülendi.

Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) ile Bilgi Güvenliği Derneği (BGD) işbirliği ile düzenlenen “Kritik Enerji Altyapılarının Korunması ve Siber Güvenlik Sempozyumu” Ankara’da gerçekleştirildi. Sempozyuma, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu gibi kamu kurumları, STK’lar ve özel sektör temsilcileri katılım sağladı.

sempozyum_5

Kritik Enerji Altyapılarının Korunması ve Siber Güvenlik Sempozyumu açılışında konuşan Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Münib Karakılıç, siber güvenlik önlemlerinin bundan 35 yıl önce sadece savunma sanayisinde akla geldiğini hatırlatarak, “Bugün siber güvenlik enerji ve endüstri sektörünün ayrılmaz parçalarından. Her yıl dünyada tüketilen enerjinin yüzde 2,5’i bilgisayar, laptop ve cep telefonu gibi bilgi işlem cihazları tarafından tüketiliyor” dedi.

Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş. (TEDAŞ) Genel Müdürü Mükremin Çepni ise konuşmasında siber güvenlik önlemlerinin yanı sıra enerji sektöründeki altyapıların fiziksel olarak da korunmasının gerekliliğine ve önemine işaret etti.

sempozyum_4

“AKILLI ŞEBEKE YATIRIMLARI ARTACAK”

ELDER Genel Sekreteri Uğur Yüksel de 2016-2020 dönemini kapsayacak uygulama döneminde şebekeye yapılacak teknoloji yatırımının 20 milyar lirayı bulacağını ve bu miktarın çok önemli bir kısmının akıllı şebekelere ayrılması gerektiğini vurguladı.

Akıllı şebekelerin yurtiçindeki kapasitesinin tespit edilmesi için bir yol haritası hazırlandığını söyleyen Yüksel, bu çalışmanın sonuçlarının kamuoyu ile paylaşılacağını aktardı.

sempozyum_2

“SİBER GÜVENLİKTE MİLLİ ÇÖZÜMLER KULLANILMALI”

Bilgi Güvenliği Derneği (BGD) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Hamdi Atalay sempozyumda yaptığı konuşmada, Türkiye’de siber güvenlik endüstrisi oluşturulması yönünde faaliyetlerinin sürdüğünü ve bunun Türkiye için büyük bir kazanım olduğunu belirtti.

Kritik altyapılarda tehditlerin çok fazla olduğunu vurgulayan Atalay, kritik altyapılara yapılan siber güvenlik saldırılarının ülkeler arasında savaş nedeni olarak sayıldığını ifade etti. Atalay, kritik altyapıların günlük hayatın da her yönünü etkilediğini anlatarak, “Enerji sektöründeki şirketlerde genelde SCADA sistemleri kullanılıyor fakat bu sistemler neredeyse 50 yıl öncesine ait. Yani bugünün tehditlerine oldukça açıklar. Bu sistemlerin yenilenmesi ve çözümlerin sağlanması gerekiyor. Siber güvenlikte milli çözümler olmadığı sürece kendinizi yüzde 100 güvenli hissedemezsiniz” şeklinde konuştu.

Türkiye Doğalgaz Dağıtıcıları Birliği (GAZBİR) Dernek Müdürü Cem Önal da, doğalgaz dağıtım sektörünün genç bir sektör olduğunu ve bu alanda önümüzdeki yıllarda da yatırımların süreceğini anlattı.

Doğalgaz dağıtım sektörüne 10 yılda 10 milyar dolar yatırım yapıldığını ve önümüzdeki dönemde de bir 10 milyar dolarlık yatırımın daha öngörüldüğünü dile getiren Önal, “Ayrıca 91 bin kilometre şebeke yatırımı yapılmıştır. Toplam abone sayımız 11 milyon civarında. 2030 beklentimiz ise bu rakamın iki katına ulaşması. Bu bizim için iyi bir hedef, geldiğimiz noktada iyi bir nokta diye düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

sempozyum_3

SONUÇ RAPORU PAYLAŞILACAK

Kritik Enerji Altyapılarının Korunması ve Siber Güvenlik Sempozyumu’nda enerji sektörünün kritik bilgi altyapılarının korunması konusunda uzmanların görüş, öneri ve değerlendirmeleri sonuç raporu halinde yayımlanarak kamuoyu ile paylaşılacak.

SON DAKİKA HABERLERİ
hali
İLGİLİ HABERLER