Genç Yönetici ve İş Adamları Derneği’nin (GYİAD), EY Türkiye işbirliği ile düzenlediği Aile Varlıkları Yönetimi Konferansı İstanbul’da gerçekleştirildi. Etkinliğin açılış konuşmasını yapan GYİAD Yönetim Kurulu Başkanı Serkan Sevim, “Aile şirketlerinin üyelerine ait, çeşitli sebeplerle atıl durumda bulunan gayrimenkul stoğunun toplam tutarı 167 milyar dolara ulaşıyor. Bu stoğun ekonomiye kazandırılabilmesi için Gayrimenkul Yatırım Fonu’nun etkin bir çözüm olduğuna inanıyoruz. Aynı zamanda oluşturulacak miras anayasası da sorunun çözümünde önemli rol oynayacaktır” dedi.
Genç Yönetici ve İş Adamları Derneği’nin (GYİAD), EY Türkiye işbirliği ile düzenlediği Aile Varlıkları Yönetimi Konferansı, dünyadan ve Türkiye’den önemli konuşmacıları ağırladı. Etkinlikte, başta taşınmaz mallar olmak üzere, aile varlıklarının ekonomiye nasıl kazandırılacağı konusu tüm ayrıntıları ile değerlendirildi.
Konferansın açılış konuşmasını yapan GYİAD Yönetim Kurulu Başkanı Serkan Sevim, Türkiye’de sermaye sahibi kişi ve ailelerin kazanımlarını genellikle gayrimenkul olarak değerlendirdiklerine dikkat çekti. Uzun ömürlü olmayı başaran aile şirketlerinde biriken gayrimenkullerin başlangıçta verimli olsalar bile, yönetimlerinin zaman içinde zorlaştığını belirten Sevim, “Üstelik bu gayrimenkuller bir veraset durumunda aile içi sorunlara yol açan bir yatırım aracına dönüşebiliyor. Likit bir kıymet olmamaları da acil bir sermaye ihtiyacı durumunda ciddi değer kaybı ile satılmalarına neden olabiliyor. Konuya geniş kesimlerin dikkatini çekmek ve bu durumun neden olduğu sorunların çözümlerini bulabilmek için Aile Varlıkları Yönetimi Konferansı’nı düzenledik” dedi.
İşletmelerin yüzde 95’i ailelerin
Taşınmazlara yatırım yapılmak suretiyle ortaklarına gelir sağlayan Gayrimenkul Yatırım Fonu’nun ortaklarına vergi avantajı getirdiğini ifade eden Sevim, “Türkiye’deki işletmelerin yüzde 95’ini oluşturan aile şirketlerinin hissedarlarının birikim amacıyla ellerinde bulundurdukları gayrimenkul stoğunun büyüklüğünün 167 milyar dolar olduğunu tahmin ediyoruz. Gayrimenkul Yatırım Fonu’nu bu gayrimenkullerin ekonomiye kazandırılması için son derece etkin bir çözüm olarak değerlendiriyoruz. Ek olarak, mirasın bölüşümü ve bölüşüm sonrasında yönetimi konusunda yasalardan kaynaklanan sıkıntılar nedeniyle, aile şirketlerinde önemli sorunlar oluşuyor. Bu sorunlar kuşaklar boyu devam eden şirketlerin bölünmesine ve hatta yok olmasına bile neden olabiliyor. GYİAD olarak çözümün ‘miras anayasasının’ hukukumuza kazandırılmasında yattığına inanıyoruz. Miras anayasası ile birlikte aileler, hem mülkleri hem de şirketleri ve sermayeleri için önemli bir güvence kazanmış olacaklar” diye konuştu.
Serkan Sevim’in ardından söz alan EY Orta ve Güneydoğu Avrupa Bölgesi Stratejik Büyüyen Pazarlar ve Aile Şirketleri Lideri Metin Canoğulları’na göre, aile şirketlerinin gündeminin en önemli konularından birini varlık yönetimi oluşturuyor: “İster kişisel ister şirket yatırımıyla ilgili olsun aileler, varlıklarını en iyi şekilde değerlendirmenin yollarını arıyorlar. Varlık yönetimi konusunda sadece yatırım yapmakla kalmayan aileler, varlıklarını yönetirken aldıkları her kararın bir sonraki adımı sağlamlaştıracak yapısal kararlar olmasına da özen gösteriyorlar. GYİAD ile düzenlediğimiz bu konferans, Türkiye’deki aile şirketlerinin varlık yönetimi hakkındaki görüşlerini paylaşabilmelerine ve yurt dışındaki uygulamalar konusunda edindiğimiz deneyimleri aktarabilmemize olanak sağlayacak.”
Toplam 20 konuşmacı ile aile varlıklarının ekonomiye kazandırılmasına farklı bakış açıları getirmeyi hedefleyen etkinliğin ana konuşmacıları, Suudi Arabistan merkezli Al-Kifah Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Waleed Al Afaleq, EY Global Aile Şirketleri Uzmanlık Merkezi Global Başkanı Peter Englisch, Kadooğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve TÜRKONFED Başkanı Tarkan Kadooğlu ile Borusan Holding CEO Agah Uğur olarak sıralandı.
Aile Varlıkları Yönetimi Konferansı’nda aile mülklerindeki riskler ve fırsatlar, gayrimenkul yatırım pazarı, aile mülklerinin sürekliliği gibi konu başlıkları, gayrimenkul, hukuk ve portföy yönetimi şirketlerinden yöneticilerin katıldığı panellerde masaya yatırıldı. Altın sponsorluğunu Nef’in üstlendiği konferansta ayrıca sanatın aile varlıklarının değerlendirilmesinde alternatif bir yatırım olarak nasıl kullanılabileceği de değerlendirildi.