MarkaWorld.com

VitrA ile Kentin Hayalleri Konya’da gerçekleştirildi…

“Mevlana için Konya’ya gelen herkes, Çatalhöyük’ü de ziyaret etmeli…”

VitrA ile Kentin Hayalleri Konya’da gerçekleştirildi…
23 Mayıs 2017 - 15:37 'de eklendi ve 1826 kez görüntülendi.

Kentlerin ihtiyaç, beklenti ve hayallerine odaklanan tartışma dizisi VitrA ile Kentin Hayalleri, 5 şehirde gerçekleştirilen 2016 yılı programının ardından, Türkiye’de kültürel miras denince akla gelen ilk şehirlerden biri olan Konya ile yeniden start aldı. Dizinin 6. paneli, Konya’nın Hayali: Nitelikli Müzelerle Zenginliğini Sergilemek başlığıyla, 16 Mayıs’ta Konya Esnaf ve Sanatkârlar Odası Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Moderatorlüğünü Yekta Kopan’ın üstlendiği etkinliğe Han Tümertekin, Cem Erciyes ve Prof. Dr. Ahmet Alkan konuşmacı olarak katıldı.

vitra_2

Konya’nın sahip olduğu sevgi, hoşgörü ve birlikte yaşama alışanlığı gibi değerlerin altını çizen Prof. Dr. Ahmet Alkan, şehrin 9 bin yılı aşkın geçmişinde ortaya çıkan birikim ve eserlerin, Selçuklu döneminden başladığını belirtti. Dış Kale ve çevresi, Sille ve Meram olmak üzere Konya’da 3 önemli coğrafi bölgenin öne çıktığını belirten Alkan, bu mekanların tıpkı müzeleri gezermiş gibi anlayarak gezilmesi ve gelecek nesillere tanıtılarak değerlerinin yaşatılması gerektiğine değindi.

Cem Erciyes, Konya’nın simgesi Mevlana Türbesi’ne gelen herkesin Çatalhöyük’ü de ziyaret etmesi gerektiğini söyledi. Kentin Çatalhöyük’ü yeterince sahiplenmediğini belirten Erciyes; Han Tümertekin tarafından tasarlanan Çatalhöyük Müzesi projesinin hâlâ yapılmamış olmasının günümüzle ilgili çok şey söylediğini dile getirdi. Erciyes, Çatalhöyük’ün Konya’yı, dünya insanlık mirasında söz sahibi yapabilecek, arkeoloji, bilim, sanat tarihi gibi farklı alanlarda konumlayabilecek niteliklere sahip olduğuna dikkat çekti.

vitra_3

Han Tümertekin,“Çatalhöyük için bir müze tasarlamak üzere davet edildiğimizde, binlerce yılla ve Konya Ovasıyla, bir binanın başa çıkamayacağını düşündük. Bir bina değil, bir ‘tarihe yolculuk evreni’ yaratmaya çalıştık” dedi. Ufku kaybetmek için yerin altına inen bir proje oluşturduklarını belirten Tümertekin, mekan içindeki hareket ve davranışların hızlarının yönetildiği, atmosferlerin farklılık gösterdiği bir yolculuk kurgusu tasarladıklarını söyledi.

 

Etiketler :
SON DAKİKA HABERLERİ
hali
İLGİLİ HABERLER