Turanlar Group bünyesindeki sektör lideri Vezirköprü, 2016 yılında 15 milyon metrekare olan üretim kapasitesini 2017 yılında 20 milyon metrekareye çıkarmayı hedefliyor.
Vezirköprü Pazarlama ve Ürün Geliştirme Müdürü Mehmet Karahasanoğlu, laminat parke konusunda Türkiye’nin son yıllarda Avrupa ile eşdeğer durumda olduğunu belirterek, “Son üç yıl içinde üretim tesislerine yapılan yeni yatırımlar ile üretimimizi iki katına çıkardık. 2016 yılı sonunda hedefimiz laminat parke üretimini 15 milyon metrekare ile tamamlamak. 2017 yılının sonunda ise üretim kapasitesini 20 milyon metrekareye çıkarmayı hedefliyoruz” dedi.
Yeni nesil dijital masalar
Turanlar Group bünyesindeki Vezirköprü Orman Ürünleri ve Kağıt Sanayi Fabrikası hakkında bilgi veren ve yeni üretim politikalarını anlatan Karahasanoğlu, Intermob Fuarı’na Vezirköprü Orman Ürünleri ve Pelit Arslan firmalarımızla ortak katıldıklarını ifade ederek “Fuarda özellikle sektörün gelişmekte olan dijital tarafı çok dikkat çekti. Yüzey konusunda sektöre yeni sunduğumuz masalarımız fuarda ilgi çeken ürünlerimiz arasındaydı. Dijital masalar artık herkesin evine girebilecek. Yaratıcılıkta sınır tanımayan dijital sektörün öncü firması konumundayız” dedi.
Karahasanoğlu, yüzey kaplama dijital masaların yanı sıra, yine laminat olarak dijital formda ve renk çeşidi sınırsız olan dijital parke ile ilgili tasarladıkları dekorları da gösterdi.. Karahasanoğlu şöyle devam etti:
“Laminat üzerine üretim tesislerinde bulunan dijital baskı makineleri ile istenilen görüntü basılıyor. Dijital makineler genelde Avrupa ve Uzakdoğu kaynaklı ortak üretim oluyor. Bu makineler dünyada ve Türkiye’de eş zamanlı kullanılıyor”
Laminat parke konusunda Türkiye’nin atılımcı konumda bulunduğunu belirten Karahasanoğlu, özellikle son yıllarda Avrupa ile eşdeğer durumda olduklarını ve hatta üretim tesisleri daha yeni olduğu için avantajlı olduklarını belirtti.
Yakın ülkeler avantajlı
Laminat parke ihracı hakkında da bilgi veren Karahasanoğlu “Laminat parke üretiminde malzemenin ağır olması, her 400 – 500 km’de bir üretim tesisi kurma gereksinimi doğuruyor. Dolayısı ile ihracatta kendi çevremize yakın olan ülkelerde daha ekonomik fiyatlar ile çalışabiliyoruz. Mesafe uzaklaştıkça taşıma, nakliye bunlar ciddi fiyat farkı yaratıyor. Yakın olduğumuz pazarlar İran, Irak, Erbil, Süleymaniye, Tahran, Tebriz, Bakü, Gürcistan, Türkmenistan, Bahreyn, Dubai gibi pazarlara kolaylıkla ürünlerimizi ihraç edebiliyoruz.
Diğer yandan Avrupa’nın güneyinde, Kuzey Afrika ülkelerinde, Cezayir, Tunus, Libya, Mısır gibi ülkelerde ürünlerimiz satılıyor. Fas’ta yeni bir pazar oluşturmak için fuara katılacağız” dedi.
Çay poşetinde dünya üçüncüsü
Diğer ürünler hakkında da bilgi veren Karahasanoğlu, marka olarak çay poşeti (çay kağıdı ve filtre kağıt) üretiminde dünya üçüncüsü, Güney Amerika’da ise piyasa lideri konumunda olduklarını söyledi.
Karahasanoğlu sektördeki sorunlara da değindi. “Sektörün en önemli sorunlarından biri alt bayilerin kar oranlarının düşük olması. Biz Vezirköprü olarak bu konuya özel yeni çalışmalar başlattık” diyen Karahasanoğlu şöyle devam etti:
Hedef üretimin yüzde 20’sini ihraç etmek
“Firmamız son tüketiciye Türkiye geneline yayılmış toptancı bayiler üzerinden ulaşıyor. Yaklaşık 40-45 toptancı bayimiz var. Bu bayilerde hedefimiz sadece bizim ürünümüzü pazarlayan toptancı bayiler olmasını sağlamak. Bu toptancı bayilerimiz piyasada çalışmakta olan alt bayilere ürünleri dağıtıyor.
Bu alt bayiler sadece bizim ürünlerimizi pazarlamıyor. Rakip firmaların ürünlerini de pazarlıyor. Buralarda ürünü tanıtmak ve ön plana çıkarmak, tüketicinin ilgisini çekmek önemli.
Toplam üretimimizin yüzde 15’ini yurtdışına ihraç ediyoruz. Geri kalan yüzde 85’i ise yurt içinde dağıtılıyor. Hedefimiz üretimimizin yüzde 20’sini yurtdışına ihraç etmek. Bunun için üretim tesislerimize sürekli yeni yatırımlar yapıyoruz”