Seiko, ilk mekanik kol saatini 1913 yılında üretti. 1956 yılında ise ilk otomatik kol saatini üretti. 1958 yılında, hassasiyetin uzun süre korunmasını sağlayan, darbeye dayanıklı Diashock sistemini geliştirdi. 1959 yılında, hızlı kurma sistemi Magic Lever’i icat etti. 1964’te, kendi geliştirdiği ve Spron adını verdiği özel alaşımı kullanarak balans yaylarını kendi üretmeye başladı. 1967 yılında, Japonya’nın ilk hi-beat kalibresini üretti. 1969 yılında, dikey kavrama ve kolon çark sistemli dünyanın ilk otomatik kronograf saatini piyasaya sundu ve 2014 yılında Seiko’nun mekanik saat yapımcılığındaki ustalığı, hi-beat kalibre ile Grand Prix d’Horlogerie de Genève’de ödüllendirildi.
Yüzyılı aşkın süredir Seiko, mekanik saat yapımcılığıındaki ustalığını geliştirdi ve rafine etti. Bugün, tüm bu deneyim yeni ve tamamı mekanik olan Presage koleksiyonunda buluştu. Japonya’da hali hazırda başarılı olan Presage koleksiyonu şimdi dünya pazarına açıldı ve Seiko’nun önde gelen mekanik saat koleksiyonları içinde yerini aldı.
Yaşayan Miras
Yeni Presage koleksiyonu, Seiko’nun tarihi 1913’lere dayanan mekanik saat yapımcılığından, Seiko’nun ve aynı zamanda Japonya’nın ilk kol saati meşhur Laurel’den ilham alıyor. Bu miras bugün, iki Limited Edition otomatik kronograf model ile hayat buluyor. Her iki model de 1913 yılında üretilen Laurel’in tasarımını andırıyor. Japon zanaatkârlığın en gözde gelenekleri kullanılarak elde edilen kadranların biri mine diğeri ise siyah lake. Her ikisi de, dikey kavrama ve kolon çarkı sistemli 8R48 kalibreye sahip ve Seiko’nun eşsiz üç noktalı çekici ile işbirliği sayesinde tüm ibrelerin mükemmel bir uyumla sıfırlanması sağlanıyor. İki model de Seiko’nun otomatik saat yapımcılığındaki 60. yılı anısına 1000’er adet olarak sınırlı üretildi.
Yıllar boyu güzelliğinden ödün vermeyen mineli kadran
Ustaca işlenmiş mineli kadranın güzelliği aşikar, ancak onu bu kadar özel kılan ve rengini asırlar boyu muhafaza etmesini sağlayan, Mitsuru Yokozawa önderliğindeki yetenekli zanaatkârlar tarafından yapılmış olması. Tıpkı 1913 yılında üretilen Laurel’in kadranında olduğu gibi. Hava koşulları ve nem, minenin işçiliğini etkilediği gibi, kalınlığını da hatasız bir şekilde ayarlamak zordur. Bu zorlukları aşabilmek, üst seviye yetenek gerektirir ve Seiko, her bir Presage kadrandaki mine işçiliğinin kusursuz olmasını sağlayan Bay Yokozowa gibi bir yeteneğe sahip olmaktan gurur duyuyor.
Urushi laklı limited edition
Yine yüksek zanaatkârlık gerektiren lake boyama tekniği ile elde edilen lake kadran, derin siyah parlaklığı ile ön plana çıkıyor. Saatin kadranı, usta zanaatkâr Isshu Tamura tarafından asırlardır süregelen eski bir sanat olan Urushi cila tekniği ile Kanazawa’da özel bir stüdyoda yapılıyor. Siyah lakenin rengi, neredeyse sihirli denecek kadar derin ve yıllar geçtikçe daha da güçlü hale geliyor. Her kadranın boyama ve cilalama işlemleri çok zaman alsa da el işçiliği defalarca kez tekrarlanıyor, fakat geleneksel olan ve en iyi siyahı yakalamayı sağlayan teknik budur.
Presage koleksiyonunun geniş bir ürün yelpazesi bulunuyor. Tamamı mekanik olan, ulaşılabilir fiyatlı 4R kalibreden, 6R’ye ve hatta ayrıcalıklı 8R kalibreye kadar 60 modelden oluşuyor. Koleksiyonda, multi hand güç rezervli 6R27 kalibreli modellerin yanısıra, 4R57 kalibrenin yeni versiyonunu içeren modeller de ön plana çıkıyor. Seiko’nun ilk kez bu yeni kalibrede yer verdiği merkezi güç rezervi göstergesi, biri limited edition olan beş modelde bulunuyor. Tüm Presage modelleri 10 bar su geçirmezlik özelliğine ve yansıma yapmayan safir kristal cama sahip.
Japonya, çok eskiye dayanan ve hiç bozulmamış bir kültürel tarihe sahip, bu nedenle de geleneklerine çok değer veriyor. Uzun ömürlü güzellik ve uzun ömürlü performans Japon kültürü için önemli ve bu yüzden Japon zanaatkarlığının temelinde yer alıyor. Hem tasarım hem de üretim değerleri açısından bu geleneğe sımsıkı bağlı olan Presage zaman içersinde en güvenilir ve en dayanıklı ürünleri hizmete sunuyor.