Ümraniye’de satılıklarda yüzde 3, Fikirtepe’de yüzde 3-4, Bahçelievler ve Zeytinburnu’nda yüzde 6-7 düşüş tahmin ediliyor.
İstanbul’da konut fazlası ve yeni evlere değerinden fazla fiyat biçilmesi daireleri boş bırakmaya başladı. Elde kalan konutlar da fiyatları aşağı çekiyor. İstanbul’un bazı bölgelerinde satılık konutlardaki düşüş yüzde 7’ye ulaşmış durumda. Ümraniye’de yüzde 3, Fikirtepe’de yüzde 4, Bakırköy’de yüzde 7, Bahçelievler’de yüzde 7-8 ve Zeytinburnu’nda yüzde 6-7’lik oranda düşüşler söz konusu.
Geçici Bir Dalgalanma
İstanbul Ticaret Odası (İTO) verilerine göre İstanbul’da geçen ay satılık konut fiyatları yüzde 0.60 geriledi. Yıllık artış yüzde 7,28’de kaldı. Türkiye genelinde 68 il, 242 ilçe ve bin 202 mahalleyi kapsayan REIDIN verilerine göre de konut fiyatları mart ayında yüzde 1.16 oranında arttı. TGM Trend Gayrimenkul Genel Müdürü Hakan Erilkun, fiyatlardaki gerilemenin hem olağan hem de bölgesel nitelik taşıdığını söyledi. Bunun emlak satışlarının yavaşladığı anlamına gelmemesi gerektiğinin vurgulayan Erilkun, “Arz fazlası fiyatlarda seyrelmeye yol açtı. Stoklar da var. Fiyat seyrelmesi, kısa bir geçiş döneminin hızlı yükselişi öncesinde görülen küçük bir dalgalanmadır” dedi. Erilkun, Ümraniye’de yüzde 3, Fikirtepe’de yüzde 34, Bakırköy’de yüzde 7, Bahçelievler’de yüzde 7 ve Zeytinburnu’nda yüzde 6-7 oranında düşüş tahmin edildiğini söyledi.
TGM Trend Gayrimenkul Genel Müdürü Hakan Erilkun şöyle devam etti: “Mart 2017 döneminde 128.000’i aşkın konut satıldı ve bunun % 30’u ipotekli satıştır. Geçen yılın Mart ayı rakamı ise 117.000 idi. Bu veri zaten emlakta durgunluk olmadığını açıkça gösteriyor. Ayrıca Emlak Konut’un kampanyaları ve damga vergisinin kaldırılması gibi uygulamalarla gayrimenkulün hız kesmesi mümkün değildir. Toplam konut satışları içinde ikinci el konut satışlarında da geçen yıla oranla %11,9’luk artış olması ve 73.000’e yakın ikinci el konutun el değiştirmesi de sektörün dinamizmini gösteriyor.”