MarkaWorld.com

İş adamları ve akademisyenler hemfikir; Tasarımla büyümeliyiz

Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) tarafından bu yıl 17-18 Kasım 2016 tarihleri arasında dördüncü kez düzenlenen MOSDER Tasarım Buluşmaları, Türkiye’nin ve dünyanın önde gelen kentlerinden İstanbul’a gelen birçok tasarımcıya ev sahipliği yaptı. ‘Sektör Liderlerinden Tecrübe Paylaşımları’ adlı bir panele de ev sahipliği yapan buluşma kapsamında; tasarımın ve teknolojinin markalaşmaya etkisi masaya yatırıldı.

İş adamları ve akademisyenler hemfikir; Tasarımla büyümeliyiz
21 Kasım 2016 - 8:04 'de eklendi ve 1263 kez görüntülendi.

The Grand Tarabya Otel’de iki gün boyunca süren ve birçok etkinliğe ev sahipliği yapan MOSDER Tasarım Buluşmaları’nın en önemli gündemlerinden biri ‘Sektör Liderlerinden Tecrübe Paylaşımları’ adlı paneli oldu. Oturumlarda yer alan; Doğtaş-Kelebek Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Doğan, Prof. Dr. Süha Erda, Marka Danışmanı ve Gazeteci Yazar Fatoş Karahasan, Arçelik eski Genel Müdürü Aka Gündüz Özdemir, Nurus Yönetim Kurulu Başkanı Güran Gökay ve Yıldız Entegre Ağaç Sanayi ve Ticaret A.Ş. Genel Sekreteri İlkay Ünal, bilgi birikimlerini ve tecrübelerini paylaştı.

mosder_003

Erda: İnovasyona dayalı tasarımlar bizi geleceğe götürecek

MSGSÜ Endüstri Ürünleri Tasarımı Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde (ETAM) Prof. Dr. Süha Erda, konuşmasında mobilyada tasarımın çok önemli olduğunu ve inovasyona dayalı tasarımların bizi geleceğe götüreceğini söyledi. Erda, “Aslına bakarsanız toplumlarda tasarımlar durağan değildir. Her yıl, yeni ürünler ve yeni tasarımlar ortaya çıkıyor. Bu bize gösteriyor ki; yeni bir dünya düzeniyle karşı karşıyayız. Bu yenidünyaya uyum sağlamak için markaların revizyona girmesi gerektiğini düşünüyorum. Teknolojiye dayalı değişimi benimsediğimiz takdirde güçlenerek yolumuza devam edebiliriz. Öte yandan, herkesin bildiği gibi belirli pazarlarda teknoloji ön plandadır. Dolayısıyla bu pazarlarla nasıl rekabet edebileceğimizin analizi iyi yapılmadır” dedi. Markaların yaptıkları tasarımları sürdürülebilir kılmaları için AR-Ge odaklı çalışmaları gerektiğini bir kez daha yineleyen Erda,Günümüzde bir ürünün kimliği çok önemli. Üretilen her ürünün kendi karakteri ve kimliği olmalı. Vizyon, üretim kabiliyeti, materyal kültürü, kalite vizyonu ve sunum yeteneği bir bütün ele alındığı takdirde markaların çoklu yatırım yapmaları mümkündür. Bu çoklu yatırım sayesinde istediğimiz tasarımsal gücü elde edebiliriz.” diye açıkladı.

mosder_002

Karahasan: Günümüzde artık her şey 24 saat içinde değişiyor

Sektör Liderlerinden Tecrübe Paylaşımları konulu panelin ikinci konuşmacısı Fatoş Karahasan, bütün dünyanın aynı gemide olduğundan ve yerel, bölgesel ve hatta küresel krizlerin bizi beklediğinden bahsetti. Dünyada büyük bir göç hareketi olduğunu ve Türkiye olarak bu göç hareketinden derinden etkilendiğimizi açıklayan Karahasan, “Dünya nüfusu 20-30 yıl içinde değişkenlik yaşayacak. Bu değişim sebebi de; geçmişte ‘şehir’ dediğimizde Paris ve Roma gibi romantik şehirlerin günümüzde değişmesi ve insanların kentlerde yaşamaya başlaması. Önümüzdeki süreçte 6 milyar kentli olması bekleniyor. Bu olgunun değişmesi nesilleri de etkiledi. Önceden 10-15 yılda bir nesillerin genetik kodu değişirken bugün, her beş yılda bir nesillerin değişmesiyle karşı karşıyayız” açıklamasında bulundu. Bu bakış açısıyla dünyanın her yerinde mimari sorun olduğunu bunu da teknolojinin hızla değiştirdiği toplumsal dokunun tetiklediğini aktarana Karahasan, “Günümüzde artık her şey 24 saat içinde değişiyor. Bunu da son zamanlarda üzerinde uzun uzun konuştuğumuz ‘Z’ kuşağı belirliyor. Çünkü bu kuşak, diğer kuşakların hiçbirine benzemiyor. Her şeyden kaçıyor ve hiçbir markaya bağımlılık hissetmiyor. Yeni nesil, çevresindeki her şeyden cevap bekliyor. Bu neslin proses yetenekleri çok yüksek. İş adamlarının bu nesli çok iyi analize etmesi gerektiğine ve geleceğimizi bu neslin şekillendireceğine inanıyorum” dedi.

Doğan: Tasarımın gücüne inanıyoruz

Panelin üçüncü konuşmacısı olan Doğtaş-Kelebek Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Doğan ise mobilya sektörüne 44 yıl önce ufak çaplı bir işletme olarak merhaba dediklerini, arz talep dengesini karşılamak için her gün büyüyerek yola devam ettiklerini aktardı. Türkiye’nin ilk mobilya markası olan Kelebek’in hayalindeki marka olduğunu ve zamanı geldiğinde bünyelerine dahil etmekten duyduğu mutluluğu belirten Doğan, “Bazı önemli süreçleri geçtikten sonra, kurumsal kimliğimizi belirlemek için tasarımcılarla masaya oturduk. Artık iki farklı markaydık ve bu iki markanın yollarını belirlememiz gerekiyordu. Bunun için Doğtaş markasının çizgisini daha erkeksi Kelebek’in çizgisini ise daha dişi olarak belirledik. Modellerimizi oluştururken tasarım ekibimizin yanı sıra dünyaca ünlü tasarımcılarla çalıştık. Biz Doğtaş-Kelebek olarak, tasarımın gücüne inanan ve bu yönde oldukça fazla yatırım yapan bir markayız. İnovasyon ve Ar-Ge destekli yatımların bizi daha iyi yerlere götüreceğine inanıyoruz.

Öte yandan ‘Sektör Liderlerinden Tecrübe Paylaşımları’ adlı panelde konuşan Nurus Yönetim Kurulu Başkanı Güran Gökay, Arçelik eski Genel Müdürü Aka Gündüz Özdemir ve Yıldız Entegre Ağaç Sanayi ve Ticaret A.Ş. Genel Sekreteri İlkay Ünal, kendi markalarının gelişim hikayelerini ve markalarındaki tasarım süreçlerini panel katılımcılarıyla paylaştı. Ayrıca panelde yer alan bir diğer isim olan Eğitmen-Gelişim Uzmanı ve Sosyolog İsmail Karasu ise ‘Motivasyon’ sunumuyla katılımcılara keyifli anlar yaşattı.

 

Etiketler :
SON DAKİKA HABERLERİ
hali
İLGİLİ HABERLER