MarkaWorld.com

İMİB’den genç tasarımcılara destek

Toplam 500 projenin başvurduğu yarışmada, 16 çalışma dereceye girerek ödül almaya hak kazandı. İMİB Başkanı Ali Kahyaoğlu, gençlere üretilebilecek ve ekonomiye kazandırılabilecek tasarımlar üzerinde çalışmalarını önerdi.

İMİB’den genç tasarımcılara destek
20 Mayıs 2016 - 9:22 'de eklendi ve 1565 kez görüntülendi.

İstanbul Maden İhracatçıları Birliği tarafından geleneksel hale getirilen Doğal Taş Tasarım Yarışmasında 2016 yılının kazananları, düzenlenen törenle ödüllerini aldılar. Profesyonel ve öğrenci kategorilerinde toplam 500 başvurunun yapıldığı yarışmada, jüri uzun elemelerden sonra 16 tasarımı ödüle layık buldu. Öğrenci dalında 248, profesyonel dalında ise 252 tasarımın başvurduğu yarışmada, üniversiteler arasında 105 proje ile Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi ilk sırayı aldı. Onu 96 projeyle İstanbul Teknik Üniversitesi takip etti.

Bu yılki yarışmada geçtiğimiz yıllara göre farklı olarak tasarımlarda bazı kriterler arandı. Buna göre jüri başvuruları doğal taşın kullanım alanının genişletilmesi, üretilebilirlik, çevreye duyarlılık ve ihracat potansiyeli olabilmesi, yaratıcılık ve kullanımda işlevsel olma kriterlerini göz önünde bulundurarak seçimini yaptı.

Ödül törende yaptığı konuşmada özellikle öğrencilere seslenen İMİB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kahyaoğlu, “Yapacağınız ürünü biz fabrikalarımızda, atölyelerimizde işleyebilelim. Çünkü, malzeme mermer; doğal bir ürün olduğu için kesilmesi zor. O zaman tasarımınızı öyle yapın ki, biz bunu üretebilip, birilerine verelim, siz de para kazanın. Ürettiğiniz ürün derece alsın almasın bunları bir kitapçıkta toplayalım, telif hakkını da size verelim. Süreç içinde bir gün sizin tasarımlarınız da dünyanın çeşitli ülkelerinde yerini alabilir” tavsiyesinde bulundu.

Öğrenci dalında Restpoint isimli tasarımıyla Barış Taşlık birinci olurken, Junior Bath isimli tasarımla Metin Özhan ikinci, Helis isimle tasarımıyla da Fidan Hazal Can üçüncü oldu. Öğrenci dalında Evren Yazıcı Tube isimli tasarımıyla Çiğdem Karaata Hidden isimli tasarımıyla, Hilme Yağız Türkyılmaz ise Ledhenge isimli tasarımıyla mansiyon ödülü aldılar.

imib_2

Profesyonel dalında ise bazı kategorilerde sadece mansiyon ödülü verilmesi dikkat çekti.

Dekoratif Ürünler (Masalar, Sehpalar, Şömineler, ve ev mobilyaları gibi iç mekanlarda kullanılabilecek doğal taş ile tasarlanmış ürünler) ketegorisinde Piknik isimle tasarımıyla Müge Öztürk birinci oldu. Bu kategoride ikinciliği Serefnaz Akyaman, üçüncülüğü ise Berat Reha Demir kazandı. Metehan Erdoğdu ve Samet Fer’in ortak çalışması ise mansiyon ödülüne layık görüldü.

Profesyonel dalında jüri, Otel Lobisi ve AVM Girişi ve Türk Hamamı ve Banyo kategorilerinde ilk üçe değer tasarım bulamazken, Özge Dinç ve Kerem Ekinci Otel Lobisi ve AVM Girişi, Sibel Kılıç ise Türk Hamamı ve Banyo kategorisinde mansiyon ödülü aldılar. 

Yer Döşemesi ve Duvar Kaplaması kategorisinde de ilk sırayı Semih Yılmaz alırken, Ayşegül Uzunyol ve Serdar Soyal ikinci, C. Hamdi Okumuş ve E. Yağmur Çebi ise üçüncü oldular. Bu kategoride Nurullah Kürkçü’ye de mansiyon ödülü verildi.

Profesyonel dalında kategori birinciye 15 bin, ikinciye 10 bin ve üçüncüye ise 7 bin TL para ödülü verilirken, öğrenci dalında ise birinci olanlar 10 bin ikinciler 5 bin üçüncüler ise 2 bin 500 TL para ödülü kazandılar.

Proje amacının Türkiye doğal taş endüstrisinin tasarım kalitesini ve çağdaş Türkiye tasarımını simgeleyen ürün kimliğini desteklemek olarak açıklandığı yarışmada dereceye girenler ödüllerini İMİB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kahyaoğlu, Yurt Madenciliğini Geliştirme Vakfı Başkanı Prof. Dr. Güven Önal, İMİB Denetim Kurulu Üyeleri Coşkun Bozanlı ve Yakup Kadri Sürmen, İMMİB Genel Sekreter Yardımcısı Fatih Özer, Türkiye Gazetesi Ekonomi Müdürü Fikret Çengel ve Hürriyet Gazetesi Ekonomi Müdür Yardımcısı Sadi Özdemir’in ellerinden aldı.

SON DAKİKA HABERLERİ
hali
İLGİLİ HABERLER