Genç sanatçı ve tasarımcıları desteklemek amacıyla kurulmuş olan ARMAGGAN Art & Design Gallery’de “Doğanın Renkleri” adlı karma resim sergisi 8 Eylül’de açılıyor.
Kültür ve sanatını, geçmişini unutmadan geleceğe taşıyan ve dünyaya tanıtmak mottosu ile hareket eden ARMAGGAN’ın ülkemize armağan ettiği en özellikli işlerden biri olan Kültürel Miras ve Doğal Boya Laboratuvarının ARMAGGAN Art & Design Gallery sanatçılarının eserleri için ürettiği doğal boyalar ile hazırlanan “Doğanın Renkleri” resim sergisi 8 Eylül’de kapılarını açıyor.
DATU-Kültürel Miras ve Doğal Boya Laboratuvarının “Doğanın Renkleri” resim sergisi için hiçbir kimyasal içermeyen doğal boyaları ARMAGGAN Art &Design Gallery sanatçılarının eserleri için üretiliyor. 8 Eylül’de sanat severleri buluşturacak sergide sanatçıların her biri bir adet doğal boyalı ve bir adet de var olan boyalardan eserler hazırlıyor.
Sergi küratörü ve galeri yöneticisi Şanel Şan Sevinç sergi konusunda, “Bu sergi için hem doğal boya laboratuvarımız hem sanatçılarımız hem de bizler büyük heyecan içindeyiz. Kimyasal süreçlerden uzak, sadece ve saf olarak doğanın sunduğu renklerle çalışmak sanatçılarımızı projede zaman zaman zorladı. Alışık oldukları renk skalasının dışına çıkmak, belki de bugüne dek hiç kullanmadıkları renkleri zorunda kaldılar. Doğayla mücadele ettiler desem yanlış olmaz. Sergide sanatçılarımızın bu doğal üretimlerinin yanı sıra daha önce yaptıkları akrilik ve yağlıboya tablolarına da sergide yer vereceğiz. Böylece izleyicilerimiz doğal/kimyasal arasında sanatçıların yaşadığı serüveni de izlemiş olacak.” dedi.
Doğanın renklerinden elde edilecek resimlerin yer alacağı “Doğanın Renkleri” adlı sergide; Sıla Gür, Nilüfer Tokay, Aysun Bozuklu, Nilgün Sabar, Betül Cankara, Şevket Arık, Sinem Kaya, Güneş Özmen, Neşe Çoğal, Hüseyin Rüstemoğlu, Doruk Pireci, İrem Çamlıca ve Desen Halıçınarlı gibi 13 sanatçı eserleriyle yer alıyor.
ARMAGGAN bünyesinde yer alan DATU-Kültürel Miras ve Doğal Boya Laboratuvarı, doğal boya kaynakları bakımından dünyanın en zengin koleksiyonuna sahiptir. Bu koleksiyonda boya bitkileri, boya böceklileri, deniz kabukluları ve doğal organik lake pigmentler yer alıyor. Bütün dünyada kullanılan boya bitkilerin sayısı 300 ile 400 arasında olduğu varsayılırken Türkiye’de boya bitki sayısının yaklaşık 250 civarında olduğu biliniyor. Boyama için kullanılan deniz kabukluları Marmara Denizi, Ege Denizi, Akdeniz ve Karadeniz’de bulunuyor.
Laboratuvarda bitkisel ve hayvansal kökenli, doğal organik 30 adet pigment üretildi. Bu pigmentler, Türk kültürü ve sanatında önemli bir yere sahip ebru, tezhip ve minyatür çalışmalarında doğal organik mürekkep olarak da kullanılabiliyor. Doğal organik pigmentler geçmişte tablolarda, ikonalarda ve duvar resimlerinde kullanıldı. Bu alanlarda yapılacak restorasyon ve yeniden üretimlerde de kullanılabilmektedir.