MarkaWorld.com

Deniz kaplumbağaları Mavi’yle buluşmaya devam ediyor: “İndigo Turtles”

Mavi ve Orta Anadolu, “İndigo Turtles” projesiyle, Ekolojik Araştırmalar Derneği’nin (EKAD) çalışmalarına destek vererek, nesli tükenmekte olan deniz kaplumbağalarını korumaya devam ediyor.

Deniz kaplumbağaları Mavi’yle buluşmaya devam ediyor: “İndigo Turtles”
28 Haziran 2016 - 11:04 'de eklendi ve 3205 kez görüntülendi.

2014 yılında başlayan ve her yıl 15 bin yavrunun kurtarıldığı proje kapsamında, 110 milyon yıldır yaşayan, Akdeniz faunasının doğal parçası olan Caretta Caretta ve Chelonia Mydas deniz kaplumbağası türlerinin yaşatılması hedefleniyor. Yumurtadan çıktıkları andan itibaren birçok tehlikeyle karşı karşıya kalan yavru kaplumbağaların, ortalama %40’ı denize ulaşabiliyor ve bunu başaranların sadece binde biri hayatta kalabiliyor. İndigo Turtles projesi bu zorlu yaşam mücadelesine destek verirken, gönüllülük konusunda da farkındalık yaratıyor. Proje Türkiye’de olduğu kadar globalde de ses getiriyor. Sportswear International, Rivet, Denims and Jeans, Denim Blog ve Jeans Story geçen yıl İndigo Turtles hakkında ayrıntılı bilgi vererek, takipçilerine çağrıda bulunan dünyaca ünlü sosyal platformlar arasında yer alıyor.

mavi_3

“İndigo Turtles” tişörtü giyenler, deniz kaplumbağalarına hayat verecek!

Mavi’nin “Indigo Turtles” etiketli tişörtlerinden alan her bir kişi, 10 yavru deniz kaplumbağasını evlat ederek Akdeniz’e hayat veriyor.  Geçtiğimiz yıllarda kadın ve erkeklere özel tasarımlar sunan Mavi’de, bu yıl doğa dostu çocuklar için de 2 farklı İndigo Turtles tişörtü yer alıyor. İndigo Turtles tişörtleri çok yakında Türkiye’nin yanı sıra Mavi’nin Amerika’daki online mağazalarında da satışa sunulacak.

mavi_5

Üniversiteli gençler caretta caretta’ları kurtarıyor…

EKAD’ın Haziran-Eylül tarihleri arasında Belek’te gerçekleştirdiği çalışmalara, Türkiye’den ve dünyanın farklı yerlerinden gelen yüzlerce üniversiteli gönüllünün yanı sıra, Mavi ve Orta Anadolu çalışanları, müşterileri ve takipçileri de katılıyor. Gönüllü gençler sahilde kamp kurarak, ergin dişi kaplumbağaların yumurtalarını dış faktörlerden korumak, yumurtadan çıkan yavruların denize ulaşmasını sağlamak için çalışıyor.

mavi_4

Etkinlik video:

 

EKAD soruyor: Bunları biliyor musunuz?

· Biyoçeşitlilik ve doğa koruma konusunda uzman akademisyenlerin kurduğu EKAD, koruma altındaki türlerin yuvalama alanları ve yavrular için tehdit oluşturan unsurlarla mücadele ediyor.

· Deniz ve kıyı ekosistemi açısından büyük önem taşıyan deniz kaplumbağalarının Akdeniz’deki yuvalama alanlarının büyük çoğunluğu, Türkiye kıyılarında bulunuyor.

· Yavruların yumurtlama yaşına gelmesi 15-20 yıl aldığından, sağlıklı büyüme koşullarının yaratılması, Akdeniz’in ekolojik yaşamına önemli katkı sağlıyor.

· Koruma altına alınan deniz kaplumbağalarının ortalama ömrü 60 yıl, 15-20 yaşında ergenliğe ulaşıyorlar.

· Yaşamlarının çoğu denizde geçiyor ve yalnızca dişiler yumurtlamak için doğdukları kumsala geri dönüp sahile çıkıyor.

· Beslenme ve kışlama alanlarına gitmek için çok uzun mesafelere göç ettiklerinden, ortalama üç yılda bir yuvalıyorlar.

· Her dişi, ömrü boyunca yaklaşık 40 kadar yuva yapıp 3.200 yumurta bırakıyor.

 

 

SON DAKİKA HABERLERİ
hali
İLGİLİ HABERLER