MarkaWorld.com

Buderus enerji tasarrufu için ‘oda kumandası’ öneriyor

Enerji talebini karşılamak için yeni kaynak arayışlarının sürdüğü günümüzde, Avrupa’nın önde gelen termoteknoloji markası Buderus, hem enerji tasarrufuna hem de çevreyi korumaya katkıda bulunan yeni akıllı cihazlar üretiyor. Bu cihazlardan biri olan ‘oda kumandası’ cihazın gereğinden fazla çalışmasını engelleyerek, daha çabuk yıpranmasının, yakıt sarfiyatı ve elektrik tüketiminin artmasının önüne geçiyor.

Buderus enerji tasarrufu için ‘oda kumandası’ öneriyor
28 Temmuz 2016 - 16:12 'de eklendi ve 1923 kez görüntülendi.

Buderus, kombi sahiplerine, mekanın sıcaklığını kullanıcının ayarladığı derecede sabit tutmak için kombiyi optimum sürede çalıştıran, bu sayede konforun yanı sıra hem gaz hem de elektrik tasarrufu sağlayan oda kumandasını öneriyor.

Oda kumandası kullanılmayan kombilerde, ısıtılacak mekanda ortam sıcaklığını ölçebilecek bir cihaz olmadığı için, tesisat, gidiş-dönüş suyu sıcaklığını referans alarak çalışır. Kombi, oda sıcaklığını takip edemediği için mekânı sürekli olarak ısıtmaya devam eder. Bu da cihazların gereğinden fazla çalışarak daha çabuk yıpranmasına, yakıt sarfiyatının ve elektrik tüketiminin artmasına sebep olur.

Oda kumandası ile odanın sıcaklığını takip edin!

Oysa özellikle bahar aylarında, güneş ışığının mekânı ısıtması sonucu ciddi miktarda ısı kazanımı olur. Oda kumandası olan mekânlarda bu sıcaklık artışı anında tespit edilerek ısıtma cihazının durdurulup ortamın gereğinden fazla ısınması önlenir. Bu şekilde tasarruf ve konfor sağlanır. Kullanıcılar, haftalık program saatli oda kumandası sayesinde ısıtma cihazını gün içerisinde farklı zaman dilimlerinde farklı derecelere ayarlayabilirler. Örneğin; 06.45 – 07.45 saatleri arasında oda sıcaklığı 21°C; 07.45 – 17.45 saatleri arasında 17°C; 17.45 – 22.45 saatleri arasında 21°C ve 22.45 – 06.45 saatleri arasında 18°C olsun şeklinde bir ayarlama yapılabilir. Haftalık program saatli oda kumandası, haftanın her günü ayrı olarak programlanabilir.

Referans oda neresi olmalıdır?

Oda kumandası, en çok kullanılan mekâna ya da sıcaklık kontrolü yapılmak istenen mekâna takılır ve buraya ‘referans oda’ denir. Diğer odaların sıcaklıkları, referans odanın sıcaklığına göre radyatör vanaları kısıp açarak ayarlanmalıdır. Uzmanlar, oda kumandasının, direkt pencere yanına ve radyatör yakınına monte edilmemesi konusunda uyarıyor.

Modülasyonlu oda kumandasıyla oda termostatı arasında nasıl bir fark vardır?

Oda kumandaları ‘’Modülasyonlu’’ ve ‘’On/Off’’ olmak üzere ikiye ayrılır. On/Off tipi oda kumandalarına genel olarak ‘’Oda Termostatı’’da denir.

Oda termostatları (On/Off tipi) oda sıcaklığına göre, ısıtma cihazının ne zaman çalışıp ne zaman durması gerektiği ile ilgili sinyal gönderir. Isıtma cihazına çalışması gerektiği sinyalini gönderdikten sonra cihaz üzerinden ayarlanan 1-2-3 ve diğer kademeleri baz alarak tesisat suyu sıcaklığındaki değişimlere göre modülasyon yapar. Alev boyunu değiştirerek ısı ihtiyacına göre kapasitesini ayarlar ve ortam sıcaklığının istenen seviyeye gelmesinin ardından cihazı durdurur.

Modülasyonlu oda kumandaları ise, oda sıcaklığına göre ısıtma cihazının ne zaman çalışıp ne zaman durması gerektiği bilgisinin yanı sıra o anki sıcaklık bilgisini de cihaza iletir. Bu durumda cihaz, oda sıcaklık bilgisine sahip olduğu için tesisat suyu sıcaklığı yerine gerçek oda sıcaklığına göre modülasyon yaparak alev boyunu ayarlar ve ortam sıcaklığının istenen seviyeye geldiğini tespit ettikten sonra durur.

Kombi kullanımına ilişkin pratik notlar:

  • Cihazınızı oda kumandasıyla kullanarak, ortam sıcaklığını daha hassas kontrol edip yakıt tasarrufu sağlayabilirsiniz.
  • Bedelini ödeyerek ürettiğiniz ısıyı içeride tutabilmek için yalıtım yaptırın.
  • Oda havalandırmasını pencereleri kısa süreli ve tam açarak yapın. Pencerelerin havalandırma amaçlı aralık bırakılması, tam açarak yaptığınız havalandırmaya göre daha az etkilidir ve daha fazla ısı kaybına sebep olur.
  • Odaları havalandırırken termostatik radyatör vanalarını kapatın.
  • Oda içerisinde ısının rahat yayılabilmesi için radyatör vb. ısıtıcı elemanların önlerini kapatmayın.
  • Odaları gereğinden fazla ısıtmayın. Oda sıcaklığını 1°C daha düşük ayarlamak şehirlere göre değişmekle beraber, %8 ile %12 arasında yakıt tasarrufu sağlar. Oturma odalarının 19-21°C, yatak odalarının 16-18°C arasında ayarlanması tavsiye edilir.
  • Isı kaybının en fazla olduğu yerler pencereler ve kapılardır. Bunun için pencerelerin ve kapıların ısı yalıtımlı olup olmadığı kontrol edilmelidir. Geceleri panjurları ve kepenkleri kapatmanız enerji tasarrufuna katkı sağlar.
  • Oda konforu sağlanması için oda sıcaklığının yanı sıra havadaki nem oranı da önemlidir. Ortam kuru ise radyatörlerin üzerine su kapları vb. koyarak nem miktarını ayarlayabilirsiniz.
  • Oda kumandası radyatör yanına veya yakınına konulmamalıdır.
  • Kombide donma koruması, oda sıcaklığı 5°C altına düştüğü zaman cihaz devreye girer ve ısıtma işleminden sonra devreden çıkar. Bu nedenle cihaz her zaman çalışmaya hazır durumda bırakılmalıdır.
  • Kombinin periyodik bakım aralıkları, yılda en az bir kez yetkili servis tarafından periyodik bakım yapılmalıdır. Kombi bakımı 1 yılı aşkın kullanılan cihazlar için önerilmektedir. Kombi bakımları genellikle Mayıs ayı ile Temmuz ayı arasında yapılmalıdır.
  • Yakıt tasarrufu için ideal oda sıcaklığı 21°C olup, konfor şartı kişiden kişiye değişmektedir.
  • Yerden ısıtma sistemlerinde maksimum sıcaklık 55 °C olmalıdır. 45- 50 °C önerilir. 55 °C üzerinde kullanım, ciddi sağlık problemlerine yol açacağı gibi, evin zemine de zarar verir.
  • Radyatörlerinizin üst kısmı alt kısmına göre daha soğuksa radyatörünüzde veya tamamı soğuksa radyatörünüzde hava var demektir. Havanın bulunduğu bölümlere sıcak su gitmez.

Bu durumda radyatörünüzdeki havayı purjör anahtarı veya kısa bir düz tornavida yardımı ile yavaş yavaş açarak içerisindeki hava su gelene kadar alınmalıdır. Eğer peteğin altı ısınmamışsa hava ile alakası yoktur. Bu durumda tecrübeli bir ustadan yardım alınarak tesisatınızın temizlenmesi gerekmektedir.

  • Kombilerde su seviyesini, cihaz üzerinde bulunan manometre üzerinden basınç okunabilir. Analog manometre olmayan cihazlarda cihaz menüsü içinden basınç seçilerek anlık basınç okunabilir. Soğuk tesisatta minimum 1bar, optimum basınç 1-1,5 bar aralığında olmalıdır. Kombi çalıştığında ısındıkça basınç artacaktır. Maksimum çalışma basıncı 3 bar’dır. Su basıncı 3bar’ın üzerine çıktığında cihazın emniyet ventili açarak fazla suyu tahliye eder. Basınç sabit kalmıyorsa genleşme tankı ya da tesisatta kaçak olabilir bu durumda yetkili bayi veya servis aranmalıdır. Basınç 0,5 bar altına düştüğünde cihaz arızaya geçecek ve ilgili arıza kodunu ekranda gösterecektir. Her kombide düşük basınç uyarısı bulunmayabilir bu durumda haftada bir veya ayda bir basınç kontrolü mutlaka yapılmalıdır. Basınç azaldığında kombinin altında bulunan doldurma musluğu ile su basılabilir. Su basılırken cihazın bekleme modunda ve soğuk olduğundan emin olunuz.
  • Petek tesisatlarına antifriz eklenmesini önermiyoruz, kombinin içinden geçen su içerisindeki kimyasallar kombiye zarar verebilir. Antifriz kullanımı zorunlu ise tesisat ile kombi arasına bir plakalı eşanjör konularak tesisattaki kimyasallı suyun kombiden geçmesi engellenmelidir.
Etiketler :
SON DAKİKA HABERLERİ
hali
İLGİLİ HABERLER