MarkaWorld.com

Arkas’tan hem yelkene hem genç tasarımcılara destek

Arkas Spor Kulübü’nün ana branşlarından olan yelken sporuna tam destek vermeye devam eden Arkas, İzmir’de iki yelken yarışı düzenlemeye hazırlanıyor. İzmir’deki Dokuz Eylül Üniversitesi, Yaşar Üniversitesi ve Ekonomi Üniversitesi ile işbirliği yapan Arkas, iki yarışın kupalarını da genç tasarımcılara emanet etti. Yelken yarışlarının sonunda verilecek kupaları İzmirli öğrencilere tasarlatan Arkas Holding, tasarım süreci ve sonuçlandırılması için çalıştay düzenledi.

Arkas’tan hem yelkene hem genç tasarımcılara destek
05 Haziran 2017 - 11:13 'de eklendi ve 1765 kez görüntülendi.

İzmir Körfezi ve Çeşme’de iki önemli yarış organize edecek olan Arkas Holding, Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi ile önemli bir işbirliğine imza attı.

2017’de İzmir’de yelken sporunun gelişmesi adına iki önemli yarış organize edecek olan Arkas Holding, Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi ile önemli bir işbirliğine imza attı. Çeşme ve İzmir’de düzenlenecek yarışlarda verilecek kupalar için İzmir’deki Güzel Sanatlar Fakülteleri’nde okuyan öğrencilere yönelik bir çalıştay düzenlendi.

İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi, Yaşar Üniversitesi ve Ekonomi Üniversitesi Güzel Sanatlar, Sanat ve Tasarım Fakülteleri’nde öğrenim gören yaklaşık 60 öğrencinin katıldığı iki gün süren çalıştayda birbirinden güzel kupa tasarımları ortaya çıktı. Çalıştay öncesi Arkas Spor Kulübü Yelken Şubesi yetkililerinden yelken sporu ile ilgili brifing alan öğrenciler 1 haftalık araştırma ve planlama sürecinin ardından 2 günlük çalıştayda bir araya geldiler ve birbirinden güzel tasarımlara imza attı.

arkas_2

Şampiyonlar kupalarında anlam bulacak

Dokuz Eylül Üniversitesi’nden Prof. Mümtaz Sağlam, Doç. Tuğcan Güler, Yrd. Doç. Vedat Kacar, Yaşar Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Mehmet Kahyaoğlu, İzmir Ekonomi Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Can Özcan, Arkas Holding’ten Dijital İletişim Müdürü Alp Tulunay ve Arkas Holding Sanat Danışmanı Müjde Unustası’ndan oluşan jüri, seçim yapmakta zorlanırken 5 adet çalışmayı ödüle layık buldu.

Arkas Aegean Link Regatta’da Overall Kupa Tasarımı ödülü Dokuz Eylül Üniversitesi Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü Aksesuar Tasarımı Öğrencisi Yeliz Aydın’ın oldu. Aydın, “Tasarımın bütününde eğimli bir form kullanmamın nedeni zorlu mücadeleden geçen yelkenlilerin, akıntıyı ve rüzgarı yakalayarak rakiplerini geçip zafere yükselmeyi temsil etmesidir. Yelkenlerin kıvrımlı bir şekilde iç içe geçmesi uyum içerisinde hareket eden takımın dayanışma ve yardımlaşmasını temsil eder. Aynı zamanda kıvrımlar; rüzgarı ve akıntıyı yakalamayı simgeler. Temiz rüzgarı yakalayıp finale sürüklenen şampiyon yelkenli gibi.Akuamarin taşı deniz suyu anlamına gelir ve denizi, dalgaları temsil eder. Ayrıca denizciler bu taşın uğurlu olduğuna inanırmış ve eskiden kaptan olmayı hak eden denizcilere hediye ederlermiş.Tıpkı şampiyonluğu hak eden takım gibi…” dedi.

Arkas Yelken Haftası İzmir Körfezi Overall Kupa Tasarımı ödülü ise Dokuz Eylül Üniversitesi Grafik Bölümü Grafik Tasarımı Öğrencisi Merve Karagöz ise tasarımını şu sözlerle anlattı: Yelken sporu saatlerce beklenen rüzgarları, hafifliği, mücadeleyi ve sabrı bünyesinde barındırır. Yelkenli teknelerin tekrardan İzmir Körfezi’ne geliyor olmasından yola çıkarak yelken sporunda önemli unsurdan biri olan balon formunu stilize ederek, takım duygusu, dürüstlük, tabiatla mücadele ve dostluğu denizin etkisiyle birleştirerek bir kupa tasarımı oluşturdum.

Tasarımda dalgalar kanat formuna dönüştürülmüş, dalgalardaki hareketlilik yarışlarda sürekli pes etmeme durumuna ve yarışçı ruha gönderme yapmaktadır. Kanat formuna dönüşmesi hafiflik, hız, doğanın şartlarını ve rüzgarın önemini temsil etmektedir. Kupadaki ağırlığın sağ tarafta olması ise yelkenlide dengenin önemini vurgular.

Arkas Aegean Link Regatta IRC 1-2-3 kategorilerinde ise Kupa Tasarımı birincilik ödülünün sahibi İzmir Ekonomi Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Öğrencisi Bensu Ece Tuğyan oldu. Tuğyan tasarımını ”Gözlerimizi kapatıp yelkenliyi düşündüğümüzde önce dalga sesleri çalındı kulaklarımıza. Sonra denizin maviliğinde, rüzgarlar eşliğinde dalgalarla dans eden yelkenliler geldi önümüze. Bu resmin ardına baktıkça, yelkenlilere yaklaştıkça çabayla, uğraşla, karşılaşılan zorluklara birlikte göğüs geren takım anlayışıyla karşılaştık… Yelkenlileri izleyen insanların gözünden denizin, yelkenin, rüzgarın ahengini yakalamaya; yelkenlinin zarif estetiğini yansıtmaya çalıştık. Aynı zamanda yarışın ve denizin ortasında, yelkenlinin içinde yer alan bireylerin bir takım olmalarını ve birlikte göğüs gerdikleri güçlükleri ödül heykelimizde sembolize ettik” diye anlattı. Aynı kategoride ikincilik ödülü ise İzmir Ekonomi Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Öğrencisi Tuğan Can Türeli’nin oldu. Türeli tasarımını “Dalgaların bazen kaya gibi sert olabileceklerini granitle; yelkeni dolduran rüzgarı camla, rüzgarın değişkenliğini ise formuyla gösterdik. Tasarımımızda yer alan formlar ve şekiller tıpkı takımlarda yer alan bireyler gibi birbirlerinden farklı karakterlere sahip ve bağımsızlar ancak birlikte de bir uyum içerisindeler. Biz de küçük bir takım olarak tasarım aşamasında gerek kavramsal konularda gerek çizim ve programlama gibi görselleştirme kararlarında konuşarak, bazen tartışarak, bazen küçük bir detayın üzerine saatlerce düşünerek bu zorlu, bir o kadar da heyecanlı süreçte birbirimizi tamamlayarak tasarımımızı ortaya çıkardık” diye açıkladı.

IRC 1-2-3 Kupa Tasarımı üçüncülük ödülünün sahibi ise Dokuz Eylül Üniversitesi Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü Aksesuar Tasarımı Öğrencisi Yiğit İldeş oldu. İldeş, “Tasarlanan kupa, yelkenin rüzgârla dolmuş biçimini stilize etmektedir. Zaman zaman sert hava koşullarıyla mücadelenin yaşandığı bu sporun ödülü olarak verilecek kupanın, biçim ve estetik kaygıları ile bu ruhu yansıtması hedeflenmiştir. Katmanlar halinde zeminden zirveye kadar uzanan çok sayıdaki karbon fiber dilimlerin tümü, bir yelken silueti oluşturmaktadır. Yelkeni oluşturan malzemenin tüm katmanlarının inceliğine rağmen, dayanıklı bir malzeme olan karbon fiberden yapılması, bu sporun mücadeleci ruhuna ve sporcuların dayanıklılığına bir atıftır. Ayrıca karbon fiber malzemenin tekne yapımında kullanılan kompozit malzemelerin en verimlisi olması, yüksek derecede dayanıklılık ve sağlamlık garantisi vermesi, kupa tasarımında malzeme kombinasyonu düşünülürken göz önünde bulundurulmuştur ve malzemenin, bu sporun doğasıyla örtüşmesi nedeniyle tercih edilmiştir” dedi.

 

Etiketler :
SON DAKİKA HABERLERİ
hali
İLGİLİ HABERLER