MarkaWorld.com

Türk El Sanatlarının günümüze taşındığı İzler Sergisi açıldı

Geleneksel Türk el sanatlarını yeniden canlandırmak amacıyla hazırlanan projede; İMA öğrencileri, Ece Ege danışmanlığında koleksiyon hazırladılar.

Türk El Sanatlarının günümüze taşındığı İzler Sergisi açıldı
03 Mayıs 2016 - 16:15 'de eklendi ve 1880 kez görüntülendi.

 

Türkiye’de modanın kalbi olan İstanbul Moda Akademisi, Dice Kayek işbirliği ile ülkemizde eski önemini zaman içinde yitirerek unutulmaya yüz tutmuş, geleneksel el sanatlarının yaşatılması ve yeniden canlandırılması amacıyla “Türk El Sanatları Koleksiyon Projesi” gerçekleştirdi.

İMA öğrencileri ile Türk modasını tüm dünyada gururla ve başarıyla temsil eden Ece Ege danışmanlığında yürütülen, Türkiye’nin farklı yörelerinin el sanatlarının günümüze taşındığı İzler Sergisi, İMA’nın Teşvikiye Caddesi No:10/1 Nişantaşı adresinde bulunan Sadrazam Sait Paşa Konağı’ndaki binasında Haziran ortasına kadar görülebilecek.

sergi_2

İMA öğrencileri “İZLER” için Anadolu el sanatlarını araştırdı

Türk El Sanatları Koleksiyon Projesi kapsamında, İMA Moda Tasarımı ve Teknolojisi Lisans Programı ve Moda Tasarımı ve Yönetimi Lisansüstü Diploma programlarından 5 öğrenci seçildi. Anadolu el sanatlarını araştıran öğrenciler, 2 ay süren yoğun bir çalışmanın ardından iğne oyası, tel sarma, tel kırma, sedef kakma, sanatlarını kullanarak 15 sunum hazırladı. Her bir öğrenci 3 sunumdan oluşturduğu tasarımlarında, tüm süreci couture tekniği ve el dikişi ile hazırladı. 

Geleneksel el sanatlarının çağdaş bir formatla sunulduğu sergide tasarımlar arasında yer alan 9.000 adet tel kırmadan oluşan kafes ceket, 5.200 metre tel ile hazırlandı, toplamda 6.510 metre tel kullanıldı. Çeşm-i bülbül desenlerinden esinlenerek 4.800 adet üfleme boncuk tasarımlara işlendi. 410 adet sedef taşı ve 600 metre tül kumaş kullanıldı. 70 metre Ödemiş keteni ile hazırlanan tasarımlar 1.200 adet iğne oyası ile tasarlandı.

sergi_3

Öğrenciler koleksiyonlarını toplam 21.532 saatlik bir çalışma süresinde tamamladılar. Koleksiyonun tüm üretim süreci Gizia tarafından gerçekleştirildi.

Ece Ege; “İstanbul Moda Akademisi işbirliği ile hayata geçirdiğimiz,  Anadolu’nun farklı yörelerinin unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarının çağdaş yorumlarından oluşan “Koleksiyon Projesi”nin kreatif danışmanlığını üstlenmek benim için son derece anlamlı. Geleneksel el sanatlarımızın yaşatılması ve yeniden canlandırılmasına katkı sağlayacak bu projede, İstanbul Moda Akademisi öncülüğünde tüm öğrencilerin ve gençlerin kreatif çalışmalarında ilham kaynağı olabilmek, onlara yol gösterebilmek bizim işimizin en heyecanlı  yanlarından biri.

sergi_4

Bu proje kapsamında yer alan öğrencilerimiz gerçekten büyük bir çaba ve özveri ile araştırmalar yaptılar, seçilmiş yöresel el sanatlarını çok yaratıcı bir şekilde yorumladılar. Projede emeği geçen herkesi çok tebrik ediyor, ilerideki meslek yaşamlarında başarılar diliyorum ve buna benzer projelerin ileride tekrar hayata geçirilmesini arzu ediyorum” dedi.

sergi_5

İMA Direktörü Seda Lafçı; “Yaşadığımız coğrafyaya baktığımızda, Türkiye’nin çok önemli avantajlara sahip olduğunu görüyoruz. Bu avantajlarımız sahip olduğumuz değerler.Eğer bizler bu değerlerimizi günümüze çağdaş bir şekilde taşıyabilirsek, modada farklılık yaratabilir ve istediğimiz etkiyi sağlarız. Türk El Sanatları Koleksiyon projemizin bu sebeple önemi çok büyük. Bu projemizle sahip olduğumuz değerleri ve kültürel mirasımızı, modern ve çağdaş bir çizgide sunduk. Günümüz modasına uyarlayarak giyilebilir olmasını sağladık ve farkındalık yarattığımız bir moda unsuru haline getirdik. Genç, heyecanlı ve yetenekli öğrencilerimiz Ece Ege’nin danışmanlığında yoğun bir araştırma, tasarlama ve üretim süreci geçirerek ortaya çok başarılı bir sunum çıkarttılar. İstanbul Moda Akademisi, öğrenci ve eğitmenleriyle ülkemize ve sektörümüze değer katacak bu tür projelerle her zaman gündemde olacaktır. Sevgili Ece Ege ve Ayşe Ege’ ye de değer kattıkları ve başarılı işbirlikleri için çok teşekkür ediyorum.”

Etiketler :
SON DAKİKA HABERLERİ
hali
İLGİLİ HABERLER