MarkaWorld.com

Size “iyi gelecek” okulu seçmek mümkün…

Sürekli değişen eğitim sisteminde okul seçimi, anne babaların en önemli seçimlerinden biri haline geldi. Gerek anaokulu seçimi, gerek lise seçimi, gerekse üniversite seçimi… Her biri başlı başına önemli.

Size “iyi gelecek” okulu seçmek mümkün…
01 Haziran 2017 - 15:02 'de eklendi ve 1837 kez görüntülendi.

Bir arkadaş toplantısında 5 yıldır evli olan arkadaşıma sormuştum: “Çocuk düşünüyor musunuz?” diye. Aldığım cevaba şaşırmadım desem yalan olur. Önceden insanlar “Uykusuz kalabilirim”, “Nasıl bakacağım, tek başımayım” gibi cevaplar verirken, günümüzde sıklıkla dile getirilen “Bu devirde hangi okula göndereceğim ki” cevabı, daha çocuklar doğmadan anne babalar için çocukların hangi okula gideceği endişesinin yerleşmiş olduğu görülüyor.

Sistem neredeyse buna zorluyor anne babaları. Japonya’da çocuklar anaokuluna girebilmek için 1.5 yaşından itibaren çalıştırılıyorlar. Finlandiya ise en iyi eğitim sisteminin sonucu olarak PİSA sınavlarında 14 yaşta en yüksek başarıyı gösteriyorlar. Aklıma şu soru geliyor: “Dünyada yenilikçi ürünler Japonya’dan çıkıyor. Ergenlik döneminde en başarılı öğrenciler Finlandiya’da yaşıyor. Dünyanın en mutlu çocukları ise Hollanda’da. Hangisinin yaptığını yapmalı?” Uzmanlar Japonya’dan ve Tayvan’dan sürekli yeni ürünlerin çıkmasının yatırıma ve işbirliğine açık bir yapı olmasına, Finlandiya’da ergenlik döneminde en başarılı öğrencilerin olmasını çocukların olabildiğince çocuk olmalarına izin verilmesine ve Hollanda’da çocukların mutlu olmasını ise aileleri ile fazla vakit geçirmesine bağlıyorlar.

TEOG sınav sonuçları açıklandı ve aileler çocukları için elde ettikleri puana göre bir okul seçecekler. Bu okul seçiminde puanın yanında ailelerin göz önünde bulundurması gereken şey, hem çocukları ile daha fazla vakit geçirecekleri, hem olabildiğince çocuk olmalarına izin verebilecekleri, hem de gelecekte çocuklarının başarılı olmasını sağlayacak, çocuklarının geleceğine yatırım yaparak işbirlikçi bir okul yaklaşımı olan okul seçmek.

Bunun çok kolay olduğunu söyleyemeyeceğim. Endişeli ebeveynler çocukları için en iyisi yapayım derken, belki de aileleri için maddi manevi en zor olanı seçiyor. İdeal olan harika olabilir. Ancak ideale yakın olanı bulmak gerçek bir sürpriz olur.

Henüz 2017 Ortaöğretim Kurumlarına Geçiş Uygulaması Tercih ve Yerleştirme e-Kılavuzu yayınlanmadı. Ancak yine de bilmekte fayda olabilecek, tercih yapmanızı kolaylaştıracak birkaç bilgiyi aşağıda bulabilirsiniz.

Öncelikle “özel okul mu, devlet okulu mu”, bu kararı vermek gerekiyor.

Eğer devlet okulu kararı verdiyseniz, devlet ve yabancı olmayan özel okullar Milli Eğitim Bakanlığı’nın açıkladığı Yerleştirmeye Esas Puanı (YEP) dikkate alarak öğrenci alacaklar. Yerleştirmeye esas puan hesaplamasında okul notları önemli. 6, 7 ve 8’inci sınıf yıl sonu başarı puanları ile 8’inci sınıf ağırlıklandırılmış ortak sınav puanı toplanıp, elde edilen toplam ikiye bölünerek yerleştirmeye esas puan hesaplanır. Kabul puanı 500 tam puan üzerinden yapılır. Puanların eşitliği durumunda ki, genelde çok zor oluyor, çünkü virgülden sonra 4 hane hesaplanıyor. Yine de eşit olması durumunda sırasıyla;

  • Ağırlıklandırılmış ortak sınav puanı yüksek olan
  • yıl sonu başarı puanı yüksek olan
  • sınıf yıl sonu başarı puanı yüksek olan
  • sınıf yıl sonu başarı puanı yüksek olan
  • Özürsüz devamsız gün sayısı az olan yerleşmeye hak kazanacak.

Öğrenciler tüm okul türleri içinde 25 okul tercihi yapacaklar. Geçen yıllarda en yüksek puanlı öğrencilerin tercih ettiği okullar Galatasaray Lisesi, İstanbul Lisesi, Kabataş Erkek Lisesi, İstanbul Atatürk Fen Lisesi, Çapa Fen Lisesi, Çağaloğlu Anadolu Lisesi, Hüseyin Avni Sözen Anadolu Lisesi, Kadıköy Anadolu Lisesi, Beşiktaş Sakıp Sabancı Anadolu Lisesi oldu.

Eğer yabancı özel okul kararı verdiyseniz, okul kabul şartlarını bilmek gerekiyor. Şartlar değişiklik gösterebiliyor. Özel okullar için tercih listesi olmayacak. Ön kayıt ile öğrenci alınacak ve puan üstünlüğüne göre kayıt yapılacak.

Robert Kolej: Öğrencilerin Türkçe Matematik, Fen ve Teknoloji, İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük derslerinden aldıkları TEOG 1 puanı %30, TEOG 2 puanı %70 etkili olacak. e-okul sisteminde yer alan en son puan üzerinden bu hesaplamalar yapılacak. 1000 tam puan üzerinden öğrenci alacak adayların puan eşitliği durumunda eşitliğin bozulma koşulları ise;

  1. Sırasıyla T2, T1, M2, M1, F2, F1, SB2, SB1 puanı yüksek olan
  2. sınıf yıl sonu başarı puanı yüksek olan
  3. sınıf yıl sonu başarı puanı yüksek olan
  4. Yaşı küçük olan
  5. sınıfa devam durumu daha iyi olan

Üsküdar Amerikan, Tarsus Amerikan, İzmir Amerikan: Öğrencilerin Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji, İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük derslerinden aldıkları TEOG 1 sınav sonucu ve TEOG 2 sınav sonucu toplanıp ikiye bölünecek, elde edilen puan  öğrenci kayıtlarında esas alınacak. Başka bir deyişle, her iki sınavın ağırlığı eşit olacak. Puan hesaplanırken 4 dersin de ağırlıkları aynı hesaplanacak ve kayıt puanı 400 puan üzerinden hesaplanacak. Eğer adayların hesaplanan puanlarında eşitlik olursa, eşitliğin bozulma koşulları; 

  1. Türkçe sınavları toplam puanı yüksek olan
  2. Matematik sınavları toplam puanı yüksek olan
  3. Fen Bilimleri sınavları toplam puanı yüksek olan
  4. C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük sınavları toplam puanı yüksek olan
  5. Yaşı küçük olan

Alman Lisesi: Öğrencilerin Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji, Yabancı Dil derslerinden elde ettiği TEOG 1 ve TEOG 2 sınav sonucu toplanıp ikiye bölünecek, elde edilen puan  öğrenci kayıtlarında esas alınacak. Başka bir deyişle, her iki sınavın ağırlığı eşit olacak. Kabul puanı 900 üzerinden hesaplanacak. Puanların eşit olması durumunda eşitliğin bozulma koşulları ise;

  1. Sırasıyla T2, T1, M2, M1, F2, F1, YD2, YD1 sınav sonuçları daha yüksek olan
  2. sınıf yıl sonu başarı puanı en yüksek olan
  3. sınıf yıl sonu başarı puanı en yüksek olan
  4. sınıf yıl sonu başarı puanı en yüksek olan
  5. Yaşı küçük olan
  6. sınıf devam durumu daha iyi olan

İtalyan Lisesi: Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) açıkladığı Yerleştirmeye Esas Puanı (YEP) dikkate alacak. Yerleştirmeye esas puan hesaplamasında okul notları önem kazanır. 6, 7 ve 8’inci sınıf yıl sonu başarı puanları ile 8’inci sınıf ağırlıklandırılmış ortak sınav puanı toplanır. Elde edilen toplam ikiye bölünerek yerleştirmeye esas puan elde edilir. Kabul puanı 500 üzerinden hesaplanır. Kesin kayıtlarda adayların puanlarının eşit olması durumunda sırasıyla;

  • Türkçe 2. sınav puanı
  • Matematik 2. sınav puanı
  • Fen ve Teknoloji 2. sınav puanı yüksek olan
  • Türkçe 1. sınav puanı yüksek olan
  • Matematik 1. sınav puanı yüksek olan
  • Fen ve Teknoloji 1. sınav puanı yüksek olan
  • sınıf yıl sonu başarı puanı yüksek olan
  • Yaşı küçük olan

Fransız Liseleri: Milli Eğitim Bakanlığı’nca yapılan merkezi ortaöğretim geçiş sınavlarından, her iki dönemde yapılan Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji dersleri ile T.C. İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük derslerinin sınav sonuçları kullanılarak hesaplanacak. İki sınavın da etkisi %50 olacak, kabul puanı 900 üzerinden hesaplanacak. Puan hesaplanmasında derslerin katsayıları Türkçe 3, Matematik 2, Fen ve Teknoloji 2 ve İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük 2 olarak alınacak. Puanların eşit olması durumunda sırasıyla;

  • T2, T1, M2, M1, F2, F1, İnk2, İnk1 sınav sonuçları yüksek olan
  • sınıf ağırlıklı not ortalaması yüksek olan
  • sınıf ağırlıklı not ortalaması yüksek olan
  • sınıf ağırlıklı not ortalaması yüksek olan
  • Yaşı küçük olan

Galileo Galilei, Sankt Georg Avusturya Lisesi ve Ticaret Okulu, Özel Koç Lisesi, Şişli Terakki Lisesi, Galatasaray Lisesi YEP puanı ile öğrenci alacaklar.

Bu saydıklarım okulların kabul şartları. Peki ya sizin ve çocuğunuzun kabul şartları neler? Siz hangi şartlarda bir okula gitmek istersiniz? Okul seçiminde ilk önce çocukların özelliklerini dikkate almak gerekiyor. Akademik olarak başarısı nasıl? Okul akademik olarak çocuğunuzu desteklerken, özellikle ergenlik döneminde çocuğunuzu yaşam becerileri açısından da destekliyor mu? Gerçi bizler, çocuklarımız için her şeyi yaptığımız için, yeni nesil yaşam becerilerini öğrenmekte biraz geriden geliyor. Diğer yandan, okul çocuğunuz için yeterli sosyal alan ve aktive sağlıyor mu? Sonuçta her şey ders demek değil. Okul seçiminde dikkate alınması gereken konulardan biri de yurtdışı olanakları. Zira bazı okullar yurt dışındaki üniversiteler için öğrencilerin hazırlanmasını destekliyor. Yurt dışında üniversite eğitimi düşünen aileler, okul seçimlerinde bu konuyu da dikkate almalılar. Okulların uyguladıkları müfredatlar da değişiklik gösteriyor.

Okul seçerken, size ve çoğunuza “İYİ GELECEK” olan okulu seçmeyi önde tutun. Sadece siz ya da sadece çocuğunuz önde olmasın. Birlikte karar verin.

 

 

Etiketler :
SON DAKİKA HABERLERİ
hali
İLGİLİ HABERLER