MarkaWorld.com

İş sağlığı ve güvenliği cobot’larla sağlanıyor

İş sağlığı ve güvenliği cobot’larla sağlanıyor
03 Mart 2021 - 10:48 'de eklendi ve 6273 kez görüntülendi.

Riskli işlerde kalite ve verim artıyor

 

İş sağlığı ve güvenliği, işletmelerin titiz davrandığı başlıca konular arasında yer alsa da dünyada her yıl binlerce çalışan iş kazalarında hayatını kaybediyor. Milyonlarca çalışanın da yaralanma ve sakatlanmasına yol açan iş kazaları; işverenleri, hukuki yaptırımlarla karşı karşıya bırakıyor. 28 Nisan Dünya İş Güvenliği ve Sağlığı Günü özelinde açıklamalarda bulunan Universal Robots Türkiye ve MEA Ülke Müdürü Kandan Özgür Gök, “Üretimde monoton, sıkıcı ve riskli işlerde yer alarak insan hatasını sıfıra indiren cobot’lar, iş ve iş yeri güvenliğini artırıyor” dedi.

 

Dünyanın 1 numaralı kolaboratif robot üreticisi Universal Robots Türkiye ve MEA Ülke Müdürü Kandan Özgür Gök, 28 Nisan Dünya İş Güvenliği ve Sağlığı Günü’ne dikkat çekerek, cobot’ların sektörlere, çalışan sağlığı ve iş yeri güvenliğine katkılarını aktardı. Gök, çalışanların güvenliğini ve ergonomik açıdan zorlayan işleri cobot’lara devrederek, iş sağlığı ve güvenliği konusunda sıralamanın düşürülebileceğini söyledi.

Universal Robots Türkiye ve MEA Ülke Müdürü Kandan Özgür Gök

Riskli işlerde kaliteyi artırıyor

İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği’ne göre, çalışan sağlığını korumak için işverenin bütün tedbirleri alma zorunluluğu olduğunun da altını çizen Gök, “Cobot’lar, çalışanları riskli ve tehlikeli işlerden koruduğu gibi, risk analizlerine bağlı olarak insanlarla yan yana herhangi bir güvenlik bariyerine ihtiyaç duymadan çalışabiliyor. Gelişmiş özellikleri, ileri teknolojileriyle cobot’lar, tüm sektör ve üretim süreçlerinde tekrar eden, manuel yapılan, zorlu ya da riskli işlerde kaliteyi, verimliliği artırıyor. Cobot’larımızın tümünün 15 ila 17 seviyede, sabit ya da ayarlanabilir güvenlik fonksiyonu bulunuyor. Ayrıca cobot programlanırken, cobot’a hareket limitleri de belirlenebiliyor. İnsanla temas etmesi durumunda patentli teknolojisiyle kuvveti sınırlayan cobot’lar, bir insanın çalışma alanına girdiğinde yavaşlatılmış modda çalışacak ve kişi ayrıldığında tam hızda devam edecek şekilde programlanabiliyor. Cobot’lar, çalışanların daha ergonomik ve kalifiye işlerde çalışmalarına imkan tanıyor” diye konuştu.

 

“İş güvenliği sadece kaza ya da yaralanma olarak algılanmamalı”

İş sağlığı ve güvenliğinin sadece kaza ya da yaralanma olarak algılanmaması gerektiğini de aktaran Gök, “Cobot’lar, ergonomik çalışma alanlarının yaratılmasına yardımcı olurken meslek hastalıklarının azaltılmasını da sağlıyor. Yüzlerce kilo ağırlığın kaldırılması gereken sektörlerde görevi devralan cobot’lar, çalışanlarda gelişebilecek kas-iskelet hastalıklarını engelliyor. Yine aynı şekilde insanlar için zararlı olabilecek çapak alma, zımparalama, kaynak, plasma kesim gibi alanlarda çalışarak, meslek hastalıkları riskini azaltıyor. Artan mesai saatleri, yoğunluk ve yorgunluk, iş kazalarının en büyük sebepleri arasında yer alıyor. Yoğun mesai saatleri karşısında insanlar konsantrasyon kaybı yaşayabiliyor. Dalgınlık ya da yorgunlukla kendilerine ya da üretime zarar verebiliyorlar. Cobot’lar, bu gibi insana özgü sorunları ortadan kaldırıyor. Günün her saati her yoğunlukta aynı yüksek hassasiyet ve dikkatle çalışıyor. Cobot’lar ayrıca insanlar açısından zor süreçleri üstlenerek çalışan memnuniyeti ve buna bağlı iş verimliliğini de artıyor” dedi.

 

 

Universal Robots Hakkında

Merkezi Danimarka’da olan 2005’te kurulan Universal Robots; kolaboratif robot ya da cobot olarak adlandırılan, hafif ve esnek robot kollarıyla endüstriyel robotiği yeniden keşfetmiştir. UR3, UR3e, UR5, UR5e ve UR10, UR10e, UR16e olarak farklı erişim ve taşıma kapasitesiyle CB ve e-Series olarak 2 seri mevcuttur. Universal Robots, dünyanın 50’den fazla ülkesinde kurulu 44.000 cobot ile %60 pazar payına sahiptir. Teradyne Inc.’in bir parçası olan şirketin merkezi Danimarka, Odense’de olup Amerika Birleşik Devletleri, Almanya, Fransa, İspanya, İtalya, İngiltere, Çek Cumhuriyeti, Polonya, Macaristan, Romanya, Rusya, Türkiye, Çin, Hindistan, Singapur, Japonya, Güney Kore, Tayvan ve Meksika’da bulunan bölge ofisleri, dünya çapında yaklaşık 700+ distribütör ve sistem entegratörü ile faaliyet göstermektedir. Universal Robots’un 2019 yılı cirosu 248 milyon dolardır. Universal Robots cobot’ları metal, makine, otomotiv, gıda ve tarım, mobilya, ilaç ve kimya, plastik ve polimer vb. birçok sektörde kullanılmaktadır. Yenilikçi UR+ ‘Tak ve Çalıştır’ uygulamasıyla kolay ve hızlı kurulum sağlayabilen Universal Robots, ücretsiz online eğitim sunulan Universal Robots Akademi ile iş birliğine dayalı robot kavramlarını ve programlanmasını öğrenmek isteyenler için bir platform sunmaktadır. Kolay programlama, hızlı kurulum, esnek konumlandırma ve uygulama, iş birliğine dayalı, herhangi bir güvenlik bariyeri olmadan insan ile beraber çalışmaya uygun yapısıyla (risk değerlendirmesine bağlıdır) kullanıcılara avantaj sağlayan Universal Robots, enerji verimliliği ve dar alanda çalışabilme özellikleriyle işletmelerin maliyetlerini azaltmaktır. Kolaboratif robotlarda standartları belirleyen Universal Robots, robot teknolojisinin Nobel’i sayılan Engelberger Ödülü’nün de sahibi olmuştur.

Etiketler :
SON DAKİKA HABERLERİ
hali
İLGİLİ HABERLER