Ev tekstili sektöründe de örnek gösterilebilecek köklü aile şirketleri olduğunu belirten Türkiye Ev Tekstili Sanayicileri ve İşadamları Derneği Başkanı Yaşar Küçükçalık, aile şirketlerini geleceğe taşımanın en etkin yolunun kurumsallaşmaktan geçtiğini söylüyor.
Türkiye’deki firmaların yüzde 95’ini ‘Aile Şirketleri’ oluşturuyor. Tüm şirketlerin yüzde 95’i, halka açık şirketlerin ise yüzde 75’i aile şirketlerinden meydana geliyor. Ekonomide bu denli önemli yere sahip olmasına rağmen 3’üncü kuşağa devrolan aile şirketlerinin oranı sadece yüzde 10.
TETSİAD Başkanı Yaşar Küçükçalık, geleceğimizin teminatı olan gençlerimize bırakacağımız şirketlerin bizlere miras değil, gelecek kuşaklara en sağlam şekilde devretmemiz gereken bir emanet olduğunu vurgulayarak “ Ev tekstili sektöründe de örnek gösterilebilecek köklü aile şirketleri var. Ancak, bu şirketlerin de yurt dışındaki diğer örneklerle kıyaslandığında sayıları az ve henüz yeni sayılabilecek düzeyde. Kurumsallaşma ve sürdürülebilirlik kavramları önemli bir konu. Kurumsallaşma süreçlerinde profesyonel yöneticilerin rolü ve bu tarz yöneticilerde aranan nitelikler iyi belirlenmeli, şeffaflık, hesap verebilirlik ve denetim en başta gelen ilke olmalıdır” diyor.
Aile şirketlerinde kurallara göre karar alınmalı
Yaşar Küçükçalık, aile şirketlerinin ekonomideki yerlerinin bu kadar önemli olmasına karşın, 3. kuşağa devrolan aile şirketlerinin oranının sadece yüzde 10 olduğunu belirterek şöyle devam ediyor: “Aile şirketlerinde sürdürülebilirlik çok daha zor. Çünkü duyguların olduğu yerde pazar dinamiklerine uymak, strateji geliştirmek daha da zorlaşıyor. Bu sıkıntıları aşmak için bazı sistemler var. Kurumsal yönetim de bu sistemlerden biri. Kurumsal yönetimin 4 temel ilkesi var. Bunlar: adillik, şeffaflık, sorumluluk, hesap verilebilirlik. Önceden şirketlere bu ilkeleri uygularsanız iyi olur deniyordu. Artık bunlar hukuk sisteminin içine girmeye başladı. Aile şirketlerinde kişilere göre değil kurallara göre kararlar alınmasının çok hassas bir konu”.