MarkaWorld.com

Çocuk Genç Sanat Tiyatro (ÇGST) Atölyeleri Yarıyıl Tatilinde Devam Ediyor!

Çocuk Genç Sanat Tiyatro (ÇGST) Atölyeleri Yarıyıl Tatilinde Devam Ediyor!
22 Ocak 2021 - 12:02 'de eklendi ve 1001 kez görüntülendi.

Çocuk ve gençlerin gelişimini tiyatro ve sahne sanatlarıyla destekleyen Çocuk Genç Sanat Tiyatro (ÇGST) atölyeleri online platformda yarıyıl tatilinde kesintisiz devam ediyor.

 

Koşullar değişse de sanatın iyileştirici gücünü yeni yöntemler geliştirerek kullanabilir ve bu sayede tiyatroyu, sanatı yaşatabiliriz. Niyetiniz iyi, inancınız tam, isteğiniz çok, coşkunuz var ise her zor koşul, yeni bir yol olur. Yeni bir pencere açar. Yeter ki istensin. Bu düşünceyle hareket eden Çocuk Genç Sanat Tiyatro (ÇGST) Covid-19 pandemisi sürecinde tiyatro atölyelerini dijital olarak aksatmadan sürdürüyor. Okulların yarıyıl tatilini girmesiyle birlikte atölyeler hem hafta içi ve hafta sonu düzenleniyor. Aynı zamanda atölye yürütücüleri, ÇGST IG TV için geliştirdikleri içerikleri atölyelere katılamayan çocuklara ve gençlere de ulaştırıyor.

 

ÇOCUKLARIN DÜNYASI TİYATROYLA ZENGİNLEŞİYOR

 

Biraderler Yapım’ın çocuk ve gençlere yönelik projeler geliştirdiği bir sosyal girişim olan ÇGST, farklı yaş gruplarında çocuk ve gençler için 2018’den bu yana tiyatro merkezli sanat programları, atölyeler hazırlıyor. Katılımcıların tiyatro ve sanatın diğer disiplinleri aracılığı ile özgüvenlerini artırıyor, iletişim başta olmak üzere sosyal becerilerini geliştiriyor, yaratıcılıklarını besliyor, takım çalışması, işbirliği gibi kavramları yerleştiriyor. Çocuklar tiyatroyla farklı bir bakış açısına sahip oluyor.

 

ÇGST Atölye Yürütücüleri: Arda Aydın, Yonca İnal, Hasan Demirci, Hande Yıldızhan, Okan Patırer, Serkan Bacak, Ece Albayrak, Fulya Aksular, Meltem Figen, Onur Uğurlu.

 

ONLİNE ATÖLYELER

 

SAHNENİN 10 SİHİRLİ KURALI

Sahne sihirli bir alan. Her sahneye çıkanın bilmesi gereken bazı kurallar var. Bu webinar, tiyatroya giriş dersi bir bakıma… Sahnenin 10 kuralı ise bir tür yaşam becerisi. Bir saatliğine sahneye hazırlanmaya var mısınız? Dikkatle başlayacağız, beden dili, duruştan bahsedeceğiz. Sesimizi ayarlayacağız. Taklit ve sahicilik farkını göstereceğiz. Seyircimizi düşüneceğiz. Aslında hayat da bir tiyatro değil mi? Haydi birlikte yapalım!

Atölye Yürütücüsü: Yonca İnal / Hasan Demirci
MASKE YAPIMI VE CANLANDIRMA

Bu atölyede kolay yollarla evde bulunacak malzemelerle maskeler yapılıyor. Herkes kendi belirlediği karakteri oluşturabilir. Ardından oluşturduğu karakteri canlandırıyor. Hikayesini anlatabilir, birkaç dakikasını oynayabilir. Bu arada tiyatroda maskenin nasıl kullanıldığına yönelik bilgiler de veriliyor.

Atölye Yürütücüsü: Hande Yıldızhan/Hasan Demirci
SHAKESPEARE HER ZAMAN DOĞRUYU SÖYLER! (+10)

Gençler için farkındalık ve direnç çalışması. Shakespeare bütün oyunlarını 12 duygu üzerinden yazmıştır. Bu 12 duygu aslen insanı belirleyen duygulardır. Bu 12 duyguya ve duygunun insanda yarattığı durumlara baktığımızda yüzyıllardır değişmeyen ortak bir bahçeye çıkarız. O bahçedekileri iyi analiz edenler, daha dirençli, daha vicdanlı ve daha yaratıcı olacaktır bu dünyada. Hep beraber duyguları konuşuyoruz.

Atölye Yürütücüsü: Yonca İnal
ŞEKLİ DEĞİŞEN NOTALAR, SESİ OLAN RENKLER!

Notaların şekli değişseydi ve renkleri olsaydı birlikte yapacağımız müzik nasıl bir müzik olurdu? Müzikle ilgilenen ya da müzikle hiç ilgilenmemiş olan çocuklarla öğrenme biçimini değiştirerek birlikte sesler üretmek, sesleri notaya, notaları müziğe dönüştürmek için kurgulanmış eğlenceli bir müzik atölyesi.

Atölye Yürütücüsü: Serkan Bacak

 

SÜFLOR OYUNU

Bu atölyede anlatıcı bir masalı anlatıyor, çocuklar canlandırıyor. Bu atölyeden sonra ebeveynler de kendileri deniyor. Büyükler bir masal ya da hikayeyi seçiyor. Çocuğun bilmediği bir masal olması daha çok heyecan katıyor. Ebeveynler okurken çocuk da bu atölyede öğrendiği gibi sessiz canlandırıyor.

Atölye Yürütücüsü: Okan Patırer
YARATICILIK ZIPLAR MI?

Çocuklar için 3 önemli yaratıcı zıplama; tiyatroyu merkez alarak yapılan çeşitli egzersizlerden oluşan uygulamalı bir atölye çalışmasıdır.

Atölye Yürütücüsü: Hasan Demirci
BEDEN ENERJİLERİ VE KAPSÜLLER

Bedenimiz kapsüllere ayrılmıştır. Her kapsülün kıvrılışı, bükülüşü, uzanışı, ilerleyişi ya da duruşu beden enerjimizi belirler. Bu kapsüllerin farkında olarak hareket edersek, beden enerjimizi doğru kullanabiliriz. Aynı zamanda doğru beden enerjisi, doğru iletişim için de bir fark yaratır. Beden Enerjileri ve Kapsüller uygulamalı bir farkındalık çalışmasıdır ve iletişime açılan alternatif bir koridordur.

Atölye Yürütücüsü: Okan Patırer

 

MİM ÇALIŞMALARI

Hikayenizi sessiz olarak anlatalım mı? Belki bir sinek avlarız, belki de küçücük bir kutunun içine gireriz, dar bir kapıdan geçeriz. Hepsini hayalimizde canlandırır bedenimize uyarlarız. Belki de görünür/ görünmez toplarla oynarız.

Atölye Yürütücüsü: Okan Patırer

 

10 POZ

Bir konu seçiyoruz. Isınma hareketlerimizin ardından hikayemizi yazıyoruz ve bu maceranın içinden geçerken önemli anlarımızı fotoğraflarla (hayalimizdeki makina ile) zamansız hale getireceğiz. 10 anı, 10 poz.

Atölye Yürütücüsü: Hasan Demirci
KUKLA ATÖLYESİ

Çocuklar evdeki malzemelerle küçük kuklacıklar yapabilir ve oynatabilir. Dilediğiniz malzemelerden minik karakterler yapalım. Oyuncaklardan dekor oluşturalım ve bir hikaye yazıp oynayalım. Peki bu oyununuzu kaydetmeye ne dersiniz? Kendi küçük filminizi yaptınız işte!

Atölye Yürütücüsü: Hande Yıldızhan
SANAT BİRBİRİNE GÖRÜNMEZ BAĞLARLA BAĞLANMIŞ YUMAĞA BENZER (+10)

Her bir yaratıcılık alanı diğeriyle bir denge içinde esere kendisinden bir şeyler katar. Müzik, dans, edebiyat, tarih, siyaset, psikoloji, resim, hatta yeni çağda teknoloji… Bu atölye birbirini besleyen sanat disiplinleri arasındaki görünmez ipleri, köprüleri bize göstermek ve sahne sanatlarından başka türlü bir farkındalık ile kişisel bir haz almanın yollarını arar ve araştırır. Birlikte keşfedelim.

Atölye Yürütücüsü: Yonca İnal
MASALLAR DÜNYASINDAN

Yaratıcı masal okuma çalışması. Bu saat diliminde oyuncularımız bir ya da birkaç masalı seslendirip aktarıyor. Masalcı Abla hikayelerin büyüsü ile oyunculuğu birleştiriyor. Dikkat, perde açılıyor!

Atölye Yürütücüsü: Fulya Aksular
DANS ATÖLYESİ

Biraz stretching ardından dans figürleri çalışmaya ne dersiniz? Ekran karşısında yumuşak bir zeminde hazırlanın ve talimatları izleyerek dansa katılın. Yarım saatin sonunda küçük bir koreografi de çıkartmış olacağız.

Atölye Yürütücüsü: Meltem Figen / Ece Albayrak

 

MASALLAR DİYARI

Yaratıcı masal okuma çalışması. Bu saat diliminde bir ya da birkaç masalı seslendirip aktarılıyor. “Minik dostlarıma, öğrencilerime hem de kalbindeki o çocuğu sevindirmek isteyen herkese… Umut uzaklardaki Kaf dağının eteklerinde, umut zor günlerde kenetlenebilmekte… Umut bir çocuğun elma şekeri rüyalarında… Umut birbirimize duyduğumuz sonsuz sevgide… Gökten üç elma düşsün; biri sağlık emekçilerine, biri masalı dinleyen şekerlemelere, biri de bizi şefkati ile saran toprak anneye…”

Atölye Yürütücüsü: Fulya Aksular

 

“NASIL?” TEMALI SAHNE SANATLARI ÜZERİNE KISA EĞİTİM FİLMLERİ:

 

BİR OYUNCU OYUNA NASIL HAZIRLANIR?

Sahne sihirli bir alan. 10 dakikada sahneye hazırlanmaya var mısınız? Kostüm giyilecek, makyaj yapılacak, ses alıştırmaları yapılacak, role girilecek. Bir oyuncunun karaktere dönüşmesi nasıl olur? Tanıdığımız bir oyun karakteri üzerinde eğlenceli bir dönüşüm…

Atölye Yürütücüsü: Fulya Aksular / Yonca İnal / Okan Patırer / Hande Yıldızhan
TİYATRO KOSTÜMÜ NASIL HAZIRLANIR?

Tiyatroda kostüm ‘kıyafet’ değildir, oyunun ve karakterin anlamına yardım eder. Bu çalışmada kolay yolla bir kostüm ya da aksesuar yapılıyor. Kostüm oyuncu üzerinde sahneye gelmeden önce hangi aşamalardan geçer? Tiyatronun diğer önemli parçaları olan ışık, makyaj ile ilişkisi nedir? gibi sorulara yanıtlar aranıyor.

Atölye Yürütücüsü: Onur Uğurlu / Hande Yıldızhan

 

BİR ENSTRÜMANLA NASIL MÜZİK YAPARIZ?

Müzikle ilgilenen ya da müzikle hiç ilgilenmemiş olan çocuklara temel bilgiler. Elimizdeki aletler nasıl ses çıkarır. Enstrüman türlerinden ve nasıl farklı sesler çıkarttıklarından basit bir dille bahsedeceğiz.

Atölye Yürütücüsü: Serkan Bacak
KUKLA / MASKE NASIL YAPILIR?

Elimizdeki küçük malzemelerle kukla ya da maske yapalım. Yaparken kukla ve maskenin de sahne sanatlarındaki yerini konuşalım…

Atölye Yürütücüsü: Hasan Demirci / Fulya Aksular / Hande Yıldızhan

SESLENDİRME NASIL YAPILIR?

Çok iyi tanıdığınız çizgi film karakterinin sesinden bir çalışma: Seslendirme nasıl yapılır? Seslendirme nedir? Hangi araçlara ihtiyaç vardır ve nasıl yapılır kısmını öğreneceksiniz…

Atölye Yürütücüsü: Arda Aydın

 

BEN KİMİM? (+8)

Tarihe geçmiş portreler. İnsanlığa ve dünyaya değer katan, pozitif bilimler, sanat, siyaset ve hayata dair farklılık yaratan insanların konu alındığı hikayeler. Ben Kimim?, tarihe geçmiş kişileri bir sokaktan ve penceresi sokağa bakan o evin önünden geçiriyor. Bu insanlar pencerenin önünden geçerken, içeride gördükleri ya da duydukları şeyler ilgilerini çekerek pencereden bize kim olduklarını anlatıyorlar. Mozart, Sabiha Gökçen ya da Tesla ile sohbete ne dersiniz?

Atölye Yürütücüsü: Arda Aydın

 

GERÇEK KAHRAMANLAR

Birlikte yaşadığımız insan portreleri; komşu, öğretmen, trafik polisi, sağlık çalışanı… Tüm bu kişilerin ortak amacı çocuk ve gençleri, modern dünyanın sorunları ya da değerleriyle alakalı düşünmeye ve harekete geçmeye itmek. Örneğin komşumuz yan binada ihtiyacı olan bir aileye yardım edilmesi gerekliliğinden bahsediyor, trafik polisi bir sokak köpeğini trafiği durdurup karşıdan karşıya nasıl geçirdiğini ve ne yapılması gerektiğini anlatıyor.

Atölye Yürütücüsü: Hasan Demirci

 

Detaylı bilgi için:

www.cgst.online

info@ardaydin.com

0532 282 76 72

0537 816 81 58

Etiketler :
SON DAKİKA HABERLERİ
hali
İLGİLİ HABERLER